Savannah (kissa)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Savannah-hybridikissa

Savannah tai savannikissa on servaalin ja kesykissan risteytys. Servaaleja risteytettiin kesykissan kanssa ensimmäisen kerran 1980-luvulla. Laajamittainen servaalihybridien kasvatus alkoi 1990-luvulla, kun yhdysvaltalaiset Patrick Kelly ja Joyce Sroufe saivat kansainvälisen kissaliiton (TICA) hyväksynnän sekä liiton vahvistaman standardin uudelle hybridirodulle ja alkoivat kaupallisen risteytystoiminnan.[1] Rotu sai englanninkieliseksi nimekseen savannah (suom. savanni).[2] Muut suuret kansainväliset kattojärjestöt (FIFe ja CFA) eivät rekisteröi savannah-kissoja villikissataustan vuoksi.

Hybridikissojen ensimmäisten risteytyssukupolvien koiraat ovat steriilejä, mutta ne tulevat lisääntymiskykyisiksi noin viidennestä sukupolvesta lähtien. Naaraat sen sijaan ovat hedelmällisiä jo ensimmäisestä sukupolvesta lähtien. Savannah-kissat ovat saaneet nopeasti suuren suosion lemmikkeinä, ja lukuisat kissalat ympäri maailmaa (mukaan lukien Suomessa) tuottavat nykyisin näitä hybridipentuja. Savannah-kissat ovat tavallisia kesykissoja suurikokoisempia, älykkäitä, seurallisia, leikkisiä ja niitä luonnehditaan myös jossain määrin koiramaisiksi.[3]

Lisääntyminen ja genetiikka

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska savannah-kissat saadaan aikaan ristisiitoksella servaalin ja kotikissan välillä, jokainen savannah-sukupolvi numeroidaan. Esimerkiksi kissa, joka on suoraan servaalin ja kotikissan risteytys, on F1-sukupolvea, ja ne ovat 50 % servaaleja.lähde?

F1-sukupolven savannaheja on vaikea tuottaa servaalin ja kotikissan erilaisten tiineysaikojen vuoksi (servaalilla 75 päivää ja kotikissalla 65 päivää). Pennut syntyvät ennenaikaisesti. Servaaleja on myös vaikea saada kiinnostumaan tavallisesta kotikissasta. Servaaleja paritetaan siksi yleensä nykyään savannah-naaraiden kanssa.lähde?

Savannah-kissojen tuotantoa on kritisoitu, kun kahta eri lajia on risteytetty keskenään ihmisen toimesta. Savannah-kissojen kasvattajat ovat tulleet taitaviksi F1-sukupolven pentujen pitämiseen hengissä ennenaikaisesta synnytyksestä huolimatta. Risteytystä on tehty onnistuneesti myös naarasservaalin ja uroskissan yhdistelmällä, jolloin ongelmaa ennenaikaisesta syntymisestä ei ole. Lisäksi F1-risteytyksessä nykyisin käytetään usein savannah-kissaa, mikä on muutenkin toivottua toivottujen rotupiirteiden lisäämiseksi.lähde?

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]