Sardinianpika

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sardinianpika
Pika sarde.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Hävinnyt [1]
Hävinnyt
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Jäniseläimet Lagomorpha
Heimo: Prolagidae
Suku: Prolagus
Laji: sardus
Kaksiosainen nimi
Prolagus sardus
(Wagner, 1832)
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Sardinianpika Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Sardinianpika Commonsissa

Sardinianpika[2] eli sardinianpiiskujänis[3] (Prolagus sardus) kuuluu jäniseläinten lahkon sukupuuttoon kuolleeseen Prolagidae-heimoon. Sardinianpika oli ainoa historiallisena aikana elänyt laji heimossa ja sen Prolagus-suvussa. "Korsikanpika" (Prolagus corsicanus) katsotaan nykyään olleen virheellisesti määritelty sen lajiseksi.selvennä

Sardinianpika eli luonnonvaraisena Välimeren saarilla Sardiniassa ja Korsikassa. Se kuitenkin hävisi 1700-1800-lukujen vaihteessa. Varhaiset sardinialaiset kirjailijat kuvailivat sitä hännättömäksi jättiläiskaniksi ja sen uskotaan olleen muinaisen sardinialaisen Nuragici-kansan suurta herkkua.

Jotkut uskovat, että sardinianpikoja elää yhä Sardinian "villissä" sisämaassa, ja toiset taas uskovat sen kadonneen jo paljon tieteellisesti arvioitua aiemmin. Tästä pikasta on ajoittaisia havaintoja, mutta yhtäkään niistä ei ole pystytty varmentamaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Smith, A.T. & Johnston, C.H.: Prolagus sardus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 2.7.2014. (englanniksi)
  2. Maailman luonto: Nisäkkäät. Weilin+Göös, 1998–1999.
  3. Koivisto, I., & Sarvala, M. & Liukko, U-M.: Maailman uhanalaiset eläimet - Osa 2: Nisäkkäät, s. 20. Weilin + Göös, 1991. ISBN 951-35-4687-X.
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.