Saratoga (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saratoga
DVD:n julkaisun kansi.
DVD:n julkaisun kansi.
Ohjaaja Jack Conway
Käsikirjoittaja
Tuottaja Bernard H. Hyman
Säveltäjä Edward Ward
Kuvaaja Ray June
Leikkaaja Elmo Veron
Tuotantosuunnittelija Cedric Gibbons
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Metro-Goldwyn-Mayer
Levittäjä Metro-Goldwyn-Mayer
Ensi-ilta
Kesto 92 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Saratoga (engl. Saratoga) on vuonna 1937 ensi-iltansa saanut Jack Conwayn ohjaama yhdysvaltalainen romanttinen draamakomediaelokuva, jonka päätähtinä ovat Jean Harlow, Clark Gable, Lionel Barrymore ja Frank Morgan. Sivuosissa ovat muiden muassa Una Merkel, Hattie McDaniel ja Margaret Hamilton.

Anita Loos ja Robert Hopkins laativat käsikirjoituksen heidän tarinansa pohjalta. Saratoga on mustavalkoinen ja pituudeltaan 92 minuuttia. Saratoga sai ensi-iltansa kotimaassaan Yhdysvalloissa 23. heinäkuuta vuonna 1937. Suomeen Saratoga ilmestyi teattereihin seuraavana vuonna 11. helmikuuta vuonna 1938. Metro-Goldwyn-Mayer -yhtiö tuotti elokuvan.

Saratoga oli MGM:n suurin kassamagneetti ilmestymisvuonnaan ja toinen koko vuonna (vuoden suurin kassamagneetti oli Disneyn animaatio Lumikki ja seitsemän kääpiötä), sekä kuudes ja viimeinen Harlowin ja Gablen yhteistyöstä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gable näyttelee vedonvälittäjä Duke Bradleyta, Harlow hevoskasvattajan tytärtä, Carol Claytonia, joka palaa takaisin kotiin sulhasensa, Hartley Madisonin (Pidgeon) kanssa Euroopasta, kun hänen isänsä (Hale) kuoli yllättäen sydänkohtaukseen tärkeän kilpailun aikana. Carol kumminkin rakastuu Bradleyhyn. Barrymore näyttelee Isoisä Claytonia.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka käsikirjoittaja Robert Hopkins oli laatinut käsikirjoituksen Harlow mielessä, studio ensin yritti lainata Carole Lombardia Paramount Picturesilta, mutta ei voinut sopimusvaatimuksien takia. Tämän jälkeen ilmoitettiin, että Joan Crawford ehkä tulisi näyttelemään Harlow'n roolin, mutta vuonna 1937 ilmoitettiin päätähdeksi Harlow, jolle käsikirjoitus oli alun perin kirjoitettukin. Walter Pidgeon lainattiin Universal Studiosilta elokuvaan.

Toukokuussa vuonna 1937, kun Saratoga oli noin 90 % valmis, Harlowin tila romahti kesken kuvauksen ja hän menehtyi noin viikkoa myöhemmin vakavaan munuaishäiriöön. Hänen jäljelle jääneet kohtauksensa kuvattiin Mary Deesin kanssa ja ne otettiin kaikki takaapäin. Harlowin äänen sijaisena toimi Paula Winslowe.[1]

MGM:n johtajat suunnittelivat hyllyttää elokuvan tai ottaa uudestaan Harlowin kohtauksia, mahdollisesti Virginia Brucen tai Jean Arthurin kanssa, mutta yleisön reaktio ennakossa kesäkuun lopussa ja ihailijapostin ryöppy vaati julkaisemaan Harlowin viimeisen elokuvan muuttaen johtajien mielen.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jean Harlow  Carol Clayton  
 Clark Gable  Duke Bradley  
 Lionel Barrymore  Isoisä Clayton  
 Frank Morgan  Jesse Kiffmeyer  
 Walter Pidgeon  Hartley Madison  
 Una Merkel  Fritzi "Muggins" Kiffmeyer  
 Cliff Edwards  Tip  
 George Zucco  Tohtori Harmsworth Bierd  
 Jonathan Hale  Frank Clayton  
 Hattie McDaniel  Rosetta  
 Frankie Darro  Dixie Gordon  
 Margaret Hamilton  Maizie  

Lainauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Duke Bradley: Honey, I love ya!
  • Fritzi ”Muggins” Kiffmeyer: We women can do things to a man we love that men wouldn't do to a rattlesnake.
  • Duke Bradley: Why, honey, you look sharp as a razor.
  • Fritzi ”Muggins” Kiffmeyer: Oh, there he is, the sweetheart!
  • Duke Bradley: Who, your husband?
  • Fritzi ”Muggins” Kiffmeyer: No, that colt!

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]