Santa Martan taistelu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Santa Martan taistelu
Osa Espanjan perimyssotaa
Benbow jatkaa taistelun johtamista haavoituttuaan
Benbow jatkaa taistelun johtamista haavoituttuaan
Päivämäärä:

1.25. elokuuta 1702

Paikka:

Santa Martan edustalla

Lopputulos:

ratkaisematon

Osapuolet

Britannia

Ranska

Komentajat

vara-amiraali John Benbow

amiraali Jean du Casse

Vahvuudet

7 linjalaivaa

4 linjalaivaa, 1 fregatti, 4 sluuppia ja kuljetusalus

Tappiot

1 vaurioitunut alus

1 vallattua alus

Santa Martan taistelu oli Kuninkaallisen laivaston ja Ranskan laivaston välillä 20.-24. elokuuta 1702 Karibian merellä Santa Martan edustalla käyty meritaistelu. Se oli osa Espanjan perimyssotaa. Taistelussa brittiläinen vara-amiraali John Benbow komensi seitsemää linjalaivaa ja ranskalaiseen amiraali Jean du Cassen komentamaan taisteluosastoon kuului neljä linjalaivaa ja fregatti.

Taisteluun osallistui ainoastaan osa brittiläisestä osastosta, koska osa kapteeneista kieltäytyi osallistumasta taisteluun. Tämän seurauksena du Casse sai mahdollisuuden vetäytyä taistelusta ja pelastaa ranskalaisen laivasto-osaston Karibian merellä.

Taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laivastot kohtasivat toisensa 20. elokuuta käyden taistelua neljä seuraavaa päivää. Benbow'n osastosta taisteluun osallistuivat ainoastaan lippulaiva HMS Breda ja 48-tykkiset HMS Ruby ja HMS Falmouth. Loput Benbowin osastosta HMS Defiance, HMS Greenwich, HMS Pendennis ja HMS Windsor "kieltäytyivät" osallistumasta taisteluun käskystä huolimatta. Alusten kapteenit eivät huomioineet lippuviestejä.

Benbow vetäytyi taistelusta ketjukuulan murskattua häneltä oikean jalan. Osasto palasi Jamaikalle, jossa Benbow kuoli muutamaa päivää myöhemmin haavoihinsa.

Seuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sotaoikeus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Benbowin haavoituttua toimintakyvyttömäksi kontra-amiraali Whetstone otti tilapäisesti osaston komentoonsa. Uusi komentaja palasi pikaisesti Port Royaliin. Matkaan ja sotaoikeuden valmisteluihin kului 62 päivää. HMS Pendennisin kapteeni Thomas Hudson kuoli ennen oikeudenkäynnin alkamista.

Syytetyt kapteenit siirrettiin sotaoikeuden kokoontumispaikalle HMS Bredan kannelle, jossa oikeus istui 19.-23. lokakuuta. Kontra-amiraali Whetstone toimi oikeuden puheenjohtajana, kun Benbow siirsi tehtävän hänelle. Oikeus totesi HMS Defiancen ja HMS Greenwichin kapteenit Richard Kirkbyn ja Cooper Waden syyllisiksi käskyjen viivyttämiseen, käskystä kieltäytymiseen ja se tuomitsi molemmat ammuttaviksi.

HMS Windsorin kapteeni John Constable todettiin syylliseksi käskyjen viivyttämiseen ja juopuneena palvelemiseen, joten hänet tuomittiin erotettavaksi palveluksesta. HMS Falmouthin ja HMS Bredan kapteenit Samuel Vincent ja Cristopher Fogg olivat syytettyinä osallisuudesta kaikkien kapteenien allekirjoittamaan vaatimukseen, mutta Benbow kumosi syytteet.

Constable, Kirkby ja Wade kuljetettiin vangittuina Englantiin. Constable oli vangittuna vuoteen 1704, jolloin kuningatar armahti hänet. Kirkby ja Wade teloitettiin 15. huhtikuuta 1703 HMS Bristolin kannella.

Taistelujärjestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brittiläinen John Benbowin laivasto-osasto
Alus tykkejä komentaja Huom!
Breda 70 Christopher Fogg vara-amiraali John Benbowin lippulaiva
Defiance 64 Richard Kirkby -
Greenwich 54 Cooper Wade -
Ruby 48 George Walton -
Pendennis 48 Thomas Hudson -
Windsor 48 John Constable -
Falmouth 48 Samuel Vincent -
Ranskalainen Jean du Cassen laivasto-osasto
Alus tykkejä komentaja Huom!
Heureux 70 Bennett vara-amiraali du Cassen lippulaiva
Agréable 56 de Roussy -
Phénix 50 de Poudens -
Apollon 50 de Demuin -
Prince de Frise 56 de St. André -
kuljetusalus - - -
4 sluuppia - - -

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Thomas, David A.: A Companion to the Royal Navy, s. 285. Lontoo: Harrap, 1988. ISBN 0-245-54572-7. (englanniksi)