San Lorenzo Tenochtitlán

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
CabezaColosal1 MuseoXalapa v1.1.jpg

San Lorenzo Tenochtitlán oli muinainen intiaanien rakentama temppelikeskus Etelä-Meksikossa. Paikalta on löydetty monia kivipäitä, joista seudun muinaiset asukkaat olmeekit parhaiten tunnetaan.

Tämä San Lorenzo, on Mesoamerikan muinaisen sivilisaation yksinä merkittävistä perustajista pidettyjen olmeekkien varhaisin suuri keskus. Se kukoisti noin 1200-900 eaa. Keskus sijaitsee Veracruzin osavaltion eteläosassa.

Alueelle oli ennen sen tuloa paikalliseksi keskukseksi vuosisatoja kestänyt paikallaan pysvä maanviljelyasutus ja läheisessä El Manatissa noin 1600 eaa. uhrikeskus. El Manatissa oli uhripaikkana käytetty suo.

San Lorenzo rakennettiin noin 700 ha laajuiselle kummulla, ja sen ydinkeskusta kattoi 55 ha. Kumpua muotoiltiin noin 2 miljoonaa tonnilla maata, joka kannettiin paikalle koreilla. Huippukaudella siellä asui 5500 ihmistä, ja ympäristö mukaan lukien 13 000 ihmistä.

San Lorenzon aikona olmeekkikulttuurin vaikutus levisi laajalle Mesoamerikassa. Noin 900 eaa. paikka käytännöllisesti katsoen hylättiin.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:San Lorenzo Tenochtitlán