San Carlo alle Quattro Fontane

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirkon kokonaiskuva

Chiesa di San Carlo alle Quattro Fontane on Roomassa sijaitseva barokkikirkko. Kirkon suunnitteli Francesco Borromini luostariksi espanjalaiselle trinitaariveljeskunnalle. Rakennus oli Borrominin ensimmäinen merkittävä työ. Hän ei kuitenkaan ehtinyt nähdä muuta kuin julkisivun valmistumisen vuonna 1667, kun rakennuksen rakentaminen oli aloitettu vuonna 1638. Kirkko on omistettu pyhälle Carlo Borromeolle. Rakennus tunnetaan lisänimellä San Carlino.[1]

Arkkitehtuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

San Carlo alle Quattro Fontanen julkisivu

Rakennuksen pohjapiirros on ellipsi, jossa yhdistyvät kreikkalainen risti ja kahdeksankulmio. Tämä ovaalipohjapiirros on vastaus Borrominin kilpailijan Gian Lorenzo Berninin työhön Sant'Andrea al Quirinale. Pienen tilan taitava käyttö osoittaa Borrominin lahjakkuuden. Elliptisen pohjapiirroksen tavoitteena on antaa vaikutelma suuresta tilasta.

Kupoli

Kupolin mittasuhteet ovat 25,80 metriä ja 16,25 metriä ja siinä on monimutkainen kasettiornamentiikka. Kuviossa ympyrät integroituvat monikulmioihin tai työntyvät kuusikulmioiden ja ristien väliin, joka kertoo rakennuksen uskonnollisesta tarkoituksesta. Sisätiloissa ei ole freskoa, mikä on harvinaista italialaisissa kupoleissa. Perinteiden mukaisesti lattian kiveys toistaa kupolin kuviota. Veistoskoristelu on vähäistä arkkitehtonisissa osissa. Sitä on nähtävissä pylväiden korkeudella, korniisissa ja holvin tukimuureissa.

Rakennuksen julkisivu perustuu kuperan ja koveran vuorotteluun sekä pylväisiin ja päätykolmioihin. Borromini ylittää kilpailijansa Gian Lorenzo Berninin koristelun omaperäisyydessä.kenen mukaan? Julkisivussa on kolme erilaista keksintöä: päittäiset balustradit vuorotellen klassisten balustradien kanssa, pylväiden kapiteelien suunnittelu ja "enkelimäinen" päätykolmio, jossa kahden enkelin siivet kohtaavat.

Luostari

Pienimuotoinen luostari vastaa pohjapiirrokseltaan suorakulmiota. Siellä on samanlaisia balustradeja kuin julkisivussa. Borromini kehitti tässä barokin illusionismia haluten antaa tilasta isomman vaikutelman, kuin mitä se oikeasti on. Tämä saatiin aikaiseksi käyttämällä pylväitä moninkertaisesti, jäljitellen luostareiden perinteistä rytmiä.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta San Carlo alle Quattro Fontane.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hinzen-Bohlen, Brigitte & Sorges, Jürgen: Taide & arkkitehtuuri. Rooma. ullman, 2006. ISBN 978-3-8331-5244-3.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hinzen-Bohlen, Brigitte & Sorges, Jürgen 2007, s. 88
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: fr:Église Saint-Charles-des-Quatre-Fontaines