Samurai Jack

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Samurai Jack
Sarjan alussa esiintyvä tunnus.
Sarjan alussa esiintyvä tunnus.
Tyyli piirrossarja
Kestoaika 24 min
Luoja(t) Genndy Tartakovsky
Pääosissa Phil LaMarr
Mako (kaudet 1-4)
Greg Baldwin (5. kausi)
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Suomi Cartoon Network
Suomi Subtv
Esitetty 10. elokuuta 2001 – 25. syyskuuta 2004
Jaksoja 62
Tuotanto
Tuottaja(t) Genndy Tartakovsky
Brian A. Miller
Ohjaaja(t) Genndy Tartakovsky
Käsikirjoittaja(t) Genndy Tartakovsky
Paul Rudish
Erik Wiese
Tuotantoyhtiö(t) Cartoon Network Studios
Rough Draft Studios
Palkinnot
Voitetut OIAF (2002)
Annie (2003, 2004, 2005)
Emmy (2003, 2004, 2005)
Ehdokkuudet Emmy (2002, 2005)
TCA (2002)
Annie (2003, 2004, 2005)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Samurai Jack on Genndy Tartakovskyn luoma erikoisella piirrostyylillä varustettu animaatiosarja, joka kertoo tarinaa tulevaisuuteen vangitusta samuraista. Sarja palkittiin muun muassa Emmyllä parhaana piirrossarjana.

Samurai Jackin jaksoja luotiin vuosina 2001–2004 52 kappaletta 24 minuutin jaksoa. Esityskausia syntyi neljä kappaletta. Sarjan tarinat vaihtelivat synkistä aina eeppisiin, sekä koomisiin kertomuksiin. Tyypillisesti jaksot kuitenkin käsittelivät Samurain etsiessä portaalia, palatakseen takaisin omaan aikaansa. Sarjassa esiintyneet useat taistelukohtaukset muistuttavat vanhojen samuraielokuvien kohtia ja lisäksi ohjelma kykeni omalla tavallaan esittämään kaiken toiminnan, jossa viholliset kokivat kohtalokkaita seurauksia. Koska Yhdysvalloissa televisiossa esitettävien lastenohjelmien väkivaltaisuus on erittäin rajoitettua sarjan tekijät loivat suurimman osan Samurai Jackin viholliset hirviöiksi, muukalaisolennoiksi ja roboteiksi, jotka veren sijasta vuodattivat limaa, mönjää tai jotain epämääräistä nestettä.

Yhdysvalloissa sarjaa esitti Cartoon Network, kuten myös Suomessa ja lisäksi sitä esitti Subtv.

Tammikuussa 2009 IGN-sivuston laatiman sadan parhaan animaatiosarjan listan mukaan Samurai Jack oli sijalla 43.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarjan keskeisin hahmo on Samurai Jack, joka syntyi Japanissa muinaisajalla. Samoihin aikoihin pahuuden olento nimeltä Aku vapauduttuaan vankilasta alkoi pian vallata maailmaa itselleen. Jack lähetettiin opiskelemaan eri taitoja ulkomaille, jotta hän voisi kukistaa Akun. Vuosia kestäneen harjoittelun päätteeksi Jack palasi takaisin kotimaalleen, jossa Jack kohtasi Akun. Taistelun aikana Aku ehti siirtää Jackin tulevaisuuteen ennen lopullista ratkaisua.

Tulevaisuudessa Jack on etsinyt portaalia, jonka avulla hän voisi matkata takaisin kotimaahansa ja onkin kierrellyt useissa paikoissa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Päähahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Samurai Jack syntyi Japanissa muinaisajalla, jolloin riehui paha olento nimeltä Aku, joka valtasi maailmaa itselleen. Jack lähettiin pois harjoittelemaan taistelutekniikoita, toivoen hänen oppivan keinon jolla voittaa Aku. Vuosia kestäneen harjoittelun päätteeksi hän palasi takaisin kotimaalleen kohtaakseen Akun. Hän oli voittanut Akun, joka ehti juuri siirtää Jackin tulevaisuuteen pois perheensä luota. Tämän jälkeen Jack on etsinyt portaalia, jonka avulla hän voisi matkata takaisin kotimaahansa ja on kierrellyt useissa paikoissa pelastaen samalla useita kyliä ja ihmisiä pahuudelta.
  • Aku on sarjan päävihollinen, joka herättyään vankeudestaan valloitti muinais Japanin ja myöhemmin maailman. Yliluonnollisten voimiensa ja muodon muutoksensa ansiosta hän loi maailman vihan ja pimeyden paikaksi. Aku tietää myös Samurain olevan ainut, joka kykee voittamaan hänet erityisellä miekallaan.
  • Scotsman on nimensä mukaan skottilainen, joka on punahiuksinen ja isokokoinen soturi. Hänellä on vain yksi ehyt jalka ja toinen on korvattu konekiväärillä. Scotsman on yksi harvoista sivuhahmoista sarjassa, joka esiintyy useammin kuin kerran. Hän esiintyi jaksoissa "Jack and the Scotsman", "Jack and the Scotsman II" ja kaksiosaisessa jaksossa "The Scotsman saves Jack". Ensimmäisessä kohtaamisessa Scotsman pilkkaa Samuraita muun muassa tämän vaatetuksesta. Sittemmin kaksikko ystävystyi ja hän sai apua Samurailta pelastaessaan vaimonsa pahoilta demoneilta. Scotsmanilla on useita aseita, joista yleisimpänä on hänen miekkansa, johon on kaiverrettu kelttiläistä riimukirjoitusta. Tämä tekee miekasta hajoamattoman, jopa Samurai Jackin miekkaa vastaan.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanninkieliset äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Phil LaMarr  … Samurai Jack, sivuäänet  
 Mako  … Aku  
 Kevin Michael Richardson  … Demongo, Brobot, Bouncer, Vada 2, Woolie, Well, kalastaja, baarimikko, sheriffi, herra Shine, Knuckles, Gordo, Sumoto, Ganeesh, Abo, sivuäänet  
 Jeff Glen Bennett  … Allen, Angus McDuffy, Sir Dreyfuss Alexander, Sergei, Frederic, Connery, punahilkka, apinapoika, Gargoyle, Ringmaster, Li'l Aqualizer, sivuäänet  
 Daran Norris  … Spartok, Max, X-49, sivuäänet  
 Tom Kenny  … Chritchellite, Idealist, Analyst, Monkar, Og, susi, sivuäänet  
 Grey DeLisle  … Lula Lillywhite, punahilkan äiti, isoäiti, sivuäänet  
 Jennifer Hale  … tyttö, tarjoilija, Technician, Fairy, Narc, sivuäänet  
 John DiMaggio  … Scotsman, Ezekial Clench, sivuäänet  
 Richard McGonagle  … sivuäänet  
 Rob Paulsen  … Cole Lumpkin, Lizor, Rothchild, Sir Colin Bartholemew Montgomery Rothchild III  
 Lauren Tom  … Samurai Jackin äiti, Yamiko  
 Tara Strong  … Verbina, sivuäänet  
 Sab Shimono  … keisari  
 Dee Bradley Baker  … robotti, Gill kuningas, tiedemies, sivuäänet  

Suomenkieliset äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Taisto Oksanen  … Samurai Jack  
 Vesa Hämes  … Aku  

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjasta oli kehitteillä myös elokuva vuonna 2002, mutta projekti peruttiin, kun samana vuonna ilmestynyt Powerpuff Girls – elokuva ei menestynyt odotetulla tavalla. 28. syyskuuta 2006 MTV.comin haastattelussa ollut sarjan luoja Genndy Tartakovsky vahvisti "Jackin tulevan takaisin" ja täten päättäisi tarinan animaatioelokuvaan[2]. Myös uusi tuotantoyhtiö Frederator Films julkaisi heidän projekteinaan olevan muun muassa Samurai Jackin sarjaan perustuva elokuva, jonka käsikirjoittaisi ja ohjaisi sarjan luonut Genndy Tartakovsky[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. TOP 100 Animated Series IGN Tammikuu 2009 Viitattu 30.6.2009 (englanniksi)
  2. MTV.com mtv.com. Viitattu 20.3.2008. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  3. movieweb movieweb.com. Viitattu 20.3.2008. (englanniksi)[vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]