Samurai Jack

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Samurai Jack
Sarjan alussa esiintyvä tunnus.
Sarjan alussa esiintyvä tunnus.
Tyyli animaatio, seikkailu, toiminta, draamakomedia, dystopia, tieteisfantasia
Kestoaika 24 min
Luoja(t) Genndy Tartakovsky
Pääosissa Phil LaMarr
Mako (kaudet 1-4)
Greg Baldwin (5. kausi)
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Suomi Cartoon Network
Suomi Subtv
Esitetty 10. elokuuta 2001 – 20. Toukokuu 2017
Jaksoja 62
Tuotanto
Tuottaja(t) Genndy Tartakovsky
Brian A. Miller
Ohjaaja(t) Genndy Tartakovsky
Randy Myers
Robert Alvarez
Rob Renzetti
Chris Savino
Käsikirjoittaja(t) Genndy Tartakovsky
Paul Rudish
Erik Wiese
Tuotantoyhtiö(t) Cartoon Network Studios
Rough Draft Studios
Palkinnot
Voitetut OIAF (2002)
Annie (2003, 2004, 2005)
Emmy (2003, 2004, 2005)
Ehdokkuudet Emmy (2002, 2005)
TCA (2002)
Annie (2003, 2004, 2005)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Samurai Jack on Genndy Tartakovskyn luoma erikoisella piirrostyylillä varustettu animaatiosarja, joka kertoo tarinaa tulevaisuuteen vangitusta samuraista. Sarja palkittiin muun muassa Emmyllä parhaana piirrossarjana.

Samurai Jackin jaksoja luotiin vuosina 2001–2004 52 kappaletta 24 minuutin jaksoa. Esityskausia oli neljä, kunnes vuonna 2017 Adult Swimillä esitettiin 10 jaksoinen viides ja viimeinen kausi. Sarjan tarinat vaihtelivat synkistä aina eeppisiin, sekä koomisiin kertomuksiin. Tyypillisesti jaksot kuitenkin käsittelivät Samurain etsiessä portaalia, palatakseen takaisin omaan aikaansa. Sarjassa esiintyneet useat taistelukohtaukset muistuttavat vanhojen samuraielokuvien kohtia ja lisäksi ohjelma kykeni omalla tavallaan esittämään kaiken toiminnan, jossa viholliset kokivat kohtalokkaita seurauksia. Koska Yhdysvalloissa televisiossa esitettävien lastenohjelmien väkivaltaisuus on erittäin rajoitettua sarjan tekijät loivat suurimman osan Samurai Jackin viholliset hirviöiksi, muukalaisolennoiksi ja roboteiksi, jotka veren sijasta vuodattivat limaa, mönjää tai jotain epämääräistä nestettä.

Yhdysvalloissa sarjaa esitti Cartoon Network, kuten myös Suomessa ja lisäksi sitä esitti Subtv.

Tammikuussa 2009 IGN-sivuston laatiman sadan parhaan animaatiosarjan listan mukaan Samurai Jack oli sijalla 43.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarjan keskeisin hahmo on Samurai Jack, joka syntyi Japanissa muinaisajalla. Samoihin aikoihin pahuuden olento nimeltä Aku vapauduttuaan vankilasta alkoi pian vallata maailmaa itselleen. Jack lähetettiin opiskelemaan eri taitoja ulkomaille, jotta hän voisi kukistaa Akun. Vuosia kestäneen harjoittelun päätteeksi Jack palasi takaisin kotimaalleen, jossa Jack kohtasi Akun. Taistelun aikana Aku ehti siirtää Jackin tulevaisuuteen ennen lopullista ratkaisua.

Tulevaisuudessa Jack on etsinyt portaalia, jonka avulla hän voisi matkata takaisin kotimaahansa ja onkin kierrellyt useissa paikoissa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Päähahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Samurai Jack syntyi Japanissa muinaisajalla, jolloin riehui paha olento nimeltä Aku, joka valtasi maailmaa itselleen. Jack lähettiin pois harjoittelemaan taistelutekniikoita, toivoen hänen oppivan keinon jolla voittaa Aku. Vuosia kestäneen harjoittelun päätteeksi hän palasi takaisin kotimaalleen kohtaakseen Akun. Hän oli voittanut Akun, joka ehti juuri siirtää Jackin tulevaisuuteen pois perheensä luota. Tämän jälkeen Jack on etsinyt portaalia, jonka avulla hän voisi matkata takaisin kotimaahansa ja on kierrellyt useissa paikoissa pelastaen samalla useita kyliä ja ihmisiä pahuudelta.
  • Aku on sarjan päävihollinen, joka herättyään vankeudestaan valloitti muinais Japanin ja myöhemmin maailman. Yliluonnollisten voimiensa ja muodon muutoksensa ansiosta hän loi maailman vihan ja pimeyden paikaksi. Aku tietää myös Samurain olevan ainut, joka kykee voittamaan hänet erityisellä miekallaan.
  • Scotsman on nimensä mukaan skottilainen, joka on punahiuksinen ja isokokoinen soturi. Hänellä on vain yksi ehyt jalka ja toinen on korvattu konekiväärillä. Scotsman on yksi harvoista sivuhahmoista sarjassa, joka esiintyy useammin kuin kerran. Hän esiintyi jaksoissa "Jack and the Scotsman", "Jack and the Scotsman II" ja kaksiosaisessa jaksossa "The Scotsman saves Jack". Ensimmäisessä kohtaamisessa Scotsman pilkkaa Samuraita muun muassa tämän vaatetuksesta. Sittemmin kaksikko ystävystyi ja hän sai apua Samurailta pelastaessaan vaimonsa pahoilta demoneilta. Scotsmanilla on useita aseita, joista yleisimpänä on hänen miekkansa, johon on kaiverrettu kelttiläistä riimukirjoitusta. Tämä tekee miekasta hajoamattoman, jopa Samurai Jackin miekkaa vastaan.
  • Ashi on Akun biologinen tytär ja Jackin liittolainen joka myöhemmin muuttui rakastetuksi, esiintyi viidennellä kaudella. Ashi syntyi tämän äidin juotua Akusta saatua ainetta maljasta rituaalin myötä, luoden kultti-ryhmän nimeltään "Akun tyttäret" (eng. Daughters of Aku). Myöhemmin Ashille paljastuu että Aku onkin oikea pahuus ja tämä on hänen isänsä, kääntyy häntä vastaan ja rakastuu Jackiin. Ashi on myös perinyt Akun voimat ja joutunut Akun hallitsemaksi hetken aikaa pakottaen taistelemaan Jackia vastaan mutta onnistuu rikkomaan Akun hallinan.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanninkieliset äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Phil LaMarr  Samurai Jack, sivuäänet  
 Mako  Aku  
 Kevin Michael Richardson  Demongo, Brobot, Bouncer, Vada 2, Woolie, Well, kalastaja, baarimikko, sheriffi, herra Shine, Knuckles, Gordo, Sumoto, Ganeesh, Abo, sivuäänet  
 Jeff Glen Bennett  Allen, Angus McDuffy, Sir Dreyfuss Alexander, Sergei, Frederic, Connery, punahilkka, apinapoika, Gargoyle, Ringmaster, Li'l Aqualizer, sivuäänet  
 Daran Norris  Spartok, Max, X-49, sivuäänet  
 Tom Kenny  Chritchellite, Idealist, Analyst, Monkar, Og, susi, sivuäänet  
 Grey DeLisle  Lula Lillywhite, punahilkan äiti, isoäiti, sivuäänet  
 Jennifer Hale  tyttö, tarjoilija, Technician, Fairy, Narc, sivuäänet  
 John DiMaggio  Scotsman, Ezekial Clench, sivuäänet  
 Richard McGonagle  sivuäänet  
 Rob Paulsen  Cole Lumpkin, Lizor, Rothchild, Sir Colin Bartholemew Montgomery Rothchild III  
 Lauren Tom  Samurai Jackin äiti, Yamiko  
 Tara Strong  Verbina, sivuäänet  
 Sab Shimono  keisari  
 Dee Bradley Baker  robotti, Gill kuningas, tiedemies, sivuäänet  

Suomenkieliset äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Taisto Oksanen  Samurai Jack  
 Vesa Hämes  Aku  

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjasta oli kehitteillä myös elokuva vuonna 2002, mutta projekti peruttiin, kun samana vuonna ilmestynyt Powerpuff Girls – elokuva ei menestynyt odotetulla tavalla. 28. syyskuuta 2006 MTV.comin haastattelussa ollut sarjan luoja Genndy Tartakovsky vahvisti "Jackin tulevan takaisin" ja täten päättäisi tarinan animaatioelokuvaan[2]. Myös uusi tuotantoyhtiö Frederator Films julkaisi heidän projekteinaan olevan muun muassa Samurai Jackin sarjaan perustuva elokuva, jonka käsikirjoittaisi ja ohjaisi sarjan luonut Genndy Tartakovsky[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. TOP 100 Animated Series (Arkistoitu – Internet Archive) IGN Tammikuu 2009 Viitattu 30.6.2009 (englanniksi)
  2. MTV.com mtv.com. Arkistoitu 8.1.2015. Viitattu 20.3.2008. (englanniksi)
  3. movieweb movieweb.com. Arkistoitu 20.7.2008. Viitattu 20.3.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]