Samuli Peltonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Samuli Peltonen

Samuli Peltonen (s. 21. kesäkuuta 1981 Seinäjoki[1]) on suomalainen sellisti.

Samuli Peltonen[2] aloitti sellonsoiton vuonna 1989 Etelä-Pohjanmaan musiikki­opistossa Seinäjoella Ferenc Gyimesin ja Jussi Peltosen johdolla. Turun taideakatemiassa hän opiskeli vuosina 1998–2002 Timo Hanhisen oppilaana. Sibelius-Akatemiassa hän opiskeli vuosina 2002–2010 professori Arto Noraksen luokalla, josta hän valmistui erinomaisin arvosanoin musiikin maisteriksi vuonna 2011. Peltonen on täydentänyt opintojaan useilla mestarikursseilla opettajinaan muiden muassa Fred Sherry, Heinrich Shiff, Gary Hoffman, Tsuyoshi Tsutsumi, Torleif Thedéen, Frans Helmersson, Martti Rousi ja Marko Ylönen. Tällä hetkellä Samuli toimii Suomen Kansallisoopperan soolosellistinä, Sibelius Piano Triossa, Total Cello Ensemblessä sekä tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa. Peltonen on pitänyt mestarikursseja Suomessa, Italiassa sekä Virossa. Kevätkauden 2015 Samuli toimi soolosellistinä Royal Danish oopperassa, syksyt 2016 ja 2017 Opera Australian soolosellistinä melbournessa ja Sydneyssä. Vuosina 2006–2016 Samuli soitti Helsingin kaupunginorkesterin riveissä.

Samuli Peltonen on esiintynyt solistina usean suomalaisen orkesterin muun muassa Helsingin kaupunginorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin, Tampere Filharmonian, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Turun filharmonisen orkesterin, Tapiola sinfoniettan, Oulu sinfonian sekä Seinäjoen ja Vaasan kaupunginorkestereiden kanssa. Peltonen on myös esiintynyt English Chamber Orchestran solistina, Itämeri-festivaalilla Tukholmassa sekä Puolassa Czestochowassa Bronislaw Huberman Festivalilla. Hän on esiintynyt myös monipuolisena kamarimuusikkona eri kokoonpanoissa Yhdys­valloissa, Australiassa, Espanjassa, Islannissa, Saksassa, Tanskassa ja Virossa, ja on tuttu näky kesän kamarimusiikkifestivaaleilla.

Samuli Peltonen on tehnyt radionauhoituksia Suomen Yleisradiolle, levyttänyt Uuno Klamin Tseremissiläisen fantasian Helsingin kaupungin­orkesterin solistina. Sibelius Piano Trion debyyttialbumin on julkaissut Yarlung -records.

Samuli Peltonen on voittanut 2. palkinnon Baltian ja Pohjoismaiden välisissä duo-kilpailuissa sisarensa Anna-Mari Peltosen kanssa vuonna 2004. Pariisin Rostropovits -kilpailuissa 2009 hän oli semifinalisti. Vuonna 2006 hän saavutti 1. palkinnon Turun kansallisissa sellokilpailuissa, ja vuonna 2007 Paulon kansainvälisissä sellokilpailuissa 4. sijan. Vuonna 2008 hän voitti kansainvälisen Krystof Penderecki -sellokilpailun Puolassa, jossa hänet palkittiin myös erikoispalkinnolla parhaasta K. Pendereckin konserton esityksestä.

Samuli Peltosen instrumentti on Giovanni Grancino -sello vuodelta 1702.

Samuli Peltosen isä on Seinäjoen kaupunginorkesterin sellisti Jussi Peltonen ja isoisä ilmajokelainen mestaripelimanni Lasse Peltonen.

Palkinnot ja tunnustukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Samuli Peltonen kilpailee Venäjällä, Ilkka 14.6.2011, Viitattu 3.9.2014.
  2. Cellist www.samulipeltonen.com. Viitattu 6.12.2017.