Sampikalat

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sampikalat
Lyhytkuonosampi (Acipenser brevirostrum)
Lyhytkuonosampi (Acipenser brevirostrum)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Sampikalat Acipenseriformes
Berg, 1940
Heimot
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Sampikalat Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Sampikalat Commonsissa
Yanosteus longidorsalis

Sampikalat (Acipenseriformes) on viuhkaeväisiin kuuluva kalalahko. Sampikaloilla on monia alkeellisia piirteitä ja niitä on esiintynyt jo jurakaudella. Niitä voidaankin pitää elävinä fossiileina.

Taksonomia ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisimmat sampikaloihin kuuluvat fossiilit on ajoitettu jurakaudelle. Ainoastaan fossiileista tunnettuja heimoja, jotka ovat eläneet jurakaudella on kaksi: Chondrosteidae ja Peipiaosteidae.[1] Nykyään lahkossa elää 2 heimoa, jotka ovat sammet (Acipenseridae) ja lapasammet (Polyodontidae), ja noin 27 lajia. Sampikaloilla on alkeellisille kalalahkoille tyypillisiä piirteitä kuten hyvin rustoinen tukiranka, suomuttomuus, ja pyrstöevän, leukojen ja ruuansulatuskanavan rakenteet. Sampikalojen ruumista suojaavat vinoneliönmuotoiset luulevyt. Lahkon suurin laji kitasampi on maailman kookkain viuhkaeväinen makeanveden kala.[2][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Melanie L.J. Stiassny,Lynne R. Parenti,G. David Johnson: Interrelationships of Fishes, s. 86. Academic Press, 1996. ISBN 9780080534923. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 06.03.2013). (englanniksi)
  2. Order Summary for Acipenseriformes (peilipalvelin) FishBase. R. Froese ja D. Pauly (toim.). Viitattu 6.3.2013. (englanniksi)
  3. Gene S. Helfman, Bruce B. Collette, Douglas E. Facey & Brian W. Bowen: The diversity of fishes, s. 252. John Wiley and Sons, 2009. ISBN 978-1-4051-2494-2. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 06.03.2013). (englanniksi)
  4. Tanya Dewey: Acipenseriformes Animal Diversity Web. University of Michigen Museum of Zoology. Viitattu 06.03.2013. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.