Lapasammet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lapasammet
Lapasampi (Polyodon spathula)
Lapasampi (Polyodon spathula)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Sampikalat Acipenseriformes
Heimo: Lapasammet
Polyodontidae
Bonaparte, 1838
Suvut
Katso myös

  Lapasammet Wikispeciesissä
  Lapasammet Commonsissa

Lapasammet (Polyodontidae) on toinen sampikalojen lahkoon (Acipenseriformes) kuuluvista kalaheimoista, sampien ohella. Nykyisten lapasampien levinneisyys on Yhdysvalloissa ja Kiinassa jokiympäristöissä.

Monimuotoisuus ja tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään lapasampia on vain kaksi lajia, jotka kuuluvat eri sukuihin: lapasampi (Polyodon spathula) ja miekkasampi (Psephurus gladius), joka kuitenkin on juuri kuollut sukupuuttoon.[1] Varhaisimmat lapasampien fossiilit on ajoitettu liitukaudelle.

Molemmat nykyljit ovat kookkaita kaloja, lapasampi voi kasvaa yli kaksimetriseksi ja miekkasampi kolmea metriä pidemmäksi, eräiden lähteiden mukaan jopa seitsemän metrin pituiseksi. Kaloilla on pitkä kuono, joka on litteä lapasammella ja kapeampi miekkasammella. Kuonon merkitystä ei täysin tiedetä, mutta kalat käyttävät sitä mahdollisesti saaliseläimien tuottamien heikkojen sähkökenttien aistimiseen. Se voi myös vähentää veden aiheuttamaa vastusta kalan uidessa suu auki. Muita tunnusomaisia piirteitä ovat suurimmaksi osaksi rustosta koostuva tukiranka, pienet silmät ja lähes täysin suomuton ruumis.[2][3][4]

Levinneisyys, elintavat, uhanalaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapasampilajit ovat suurten jokien kaloja. Lapasampea tavataan Mississippijoesta sekä sen sivujoista kuten Missouri- ja Ohiojoista. Miekkasampi on kiinalainen laji ja eli Jangtsejoessa ja eräissä sen lähistöllä sijaitsevissa joissa.

Molemmat lajit ovat pääosin yöaktiivisia. Lapasammen ravinto koostuu eläinplanktonista ja hyönteisten toukista, joita se siivilöi vedestä, ja miekkasampi saalistaa kaloja. Molempien lajien uhkina ovat (olivat) elinympäristöjen muuttumisen esimerkiksi patojen rakentamisen vuoksi ja niiden arvostetun mädin, kaviaarin, kerääminen.[2][3][4] Lapasampi luokitellaan vaarantuneeksi ja miekkasampi nyt hävinneeksi lajiksi.[5][1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Qiwei, W. 2022: Chinese Paddlefish IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 12.11.2022. (englanniksi)
  2. a b Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 94. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 08.03.2013). (englanniksi)
  3. a b Family Polyodontidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 8.3.2013. (englanniksi)
  4. a b Gene S. Helfman, Bruce B. Collette, Douglas E. Facey & Brian W. Bowen: The diversity of fishes, s. 253. John Wiley and Sons, 2009. ISBN 978-1-4051-2494-2. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 08.03.2013). (englanniksi)
  5. Moore, M. & Rider, S. 2022: Paddlefish IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 12.11.2022. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.