Sami Tissari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sami Tissari (s. 1971 Kuopio)[1] on suomalainen kirjailija. Hänen esikoiskirjansa Krysa valittiin 2022 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaaksi.[1]

Lahtelaiseksi itsensä aikuisenakin mieltävä Tissari asui Lahdessa yhdeksänvuotiaasta 19-vuotiaaksi. Hän asui Ruolan asuinalueella ja kävi koulua aluksi Möysän koulussa, sitten Lotilan koulussa ja lopulta Tiirismaan lukiossa, jossa kirjoitti ylioppilaaksi 1990. Työuransa Tissari aloitti lahtelaisessa paikallislehdessä toimittajana ja keskittyi sitten teoreettisen filosofian opintoihin. Opintojen jälkeen hän työskenteli 18 vuotta metsurina ja hänen viimeinen työsopimuksensa päättyi lokakuun lopussa 2022. Tissari on ollut koko ajan ahkera kirjallisuuden lukija, mutta itse hän alkoi kirjoittaa vakavissaan vasta 2016.[1] Vuonna 2022 Tissari asuu Joensuussa [2].

Tissarilla on sukuyhteyksiä entiseen Neuvostoliittoon ja hän on opiskellut venäjää sekä nuorempana vieraillut usein maassa. Ilman tällaisia kokemuksia Krysaa tuskin olisi syntynyt. Tissarilla oli tavoitteena kirjoittaa sellainen kirja, jonka itse haluaisi lukea. Se, että tavallisetkin lukijat pitivät kirjasta ja arvostelut olivat hyviä, on hämmästyttänyt kirjailijaa. Mutta vielä hämmästyneempi hän oli, kun sai tiedon, että hänen esikoisromaaninsa tavoitteli kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoa. Saamastaan julkisuudesta huolimatta Tissari odotti rauhallisin mielin kirjallisuuspalkinnon saajan valintaa ja kirjoitti niihin aikoihin seuraavaa romaaniaan.[2]

Tissarin esikoisromaani Krysa on lajityypiltään suomalaisessa kirjallisuudessa melko harvinainen tapaus, sillä se edustaa spekulatiivista fiktiota. Romaanissa Neuvostoliitto on voittanut kylmän sodan ja hallitsee maailmaa tekoälyn avulla. Finlandia-ehdokkaat valinnut raati perusteli valintaansa romaanin hienolla vaihtoehtohistorian kuvauksella, jossa Neuvostoliitto kehittää ajattelevien koneiden verkoston. "Tämä verkosto myös ennen pitkää hallitsee ihmisiä. Apokalyptisten visioiden ohella teos on sekoitus kujeilevaa nostalgiaa, veijariromaania ja vallatonta naurua, jonka omalakisuus voittaa lukijan helposti puolelleen. Romaani osoittaa loistavalla tavalla spekulatiivisen fiktion voiman kulttuurikritiikin välineenä."

Helsingin Sanomien Antti Majander arvioi näin: "Suomalaisittain harvinainen teos ammentaa science fictionin peruskuviosta: apureita itselleen kehitellyt ihminen kompastuu älykkyyteensä. Koneet ottavat vallan. Eikä edes tulevaisuuden Neuvostoliitossa kyetä kehittämään sellaista konetta, jolla olisi tunteet."

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kuosmanen, Ilkka: Lahtelaistaustainen metsuri on ehdokasjoukon yllättäjä. Etelä-Suomen Sanomat, 11.11.2022, s. 28. Lahti: Hämeen Media oy. ISSN 0359-5056. Artikkelin verkkoversio (tilaajille). Viitattu 14.11.2022.
  2. a b Nevalainen, Kimmo: Sami Tissari oli ehdokkuudesta kuin puulla päähän lyöty. Karjalainen, 11.11.2022, s. 18. Joensuu: Sanomalehti Karjalainen Oy. ISSN 0358-1705. Artikkelin verkkoversio (tilaajille). Viitattu 16.11.2022.