Samarskiitti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Samarskiitti-(Y)

Samarskiitti on rakenteeltaan kompleksinen, harvinaisia maametalleja sisältävä oksidimineraali. Tarkemmin sanoen samarskiitti on joukko toisistaan hieman poikkeavia mineraaleja riippuen siitä, mitä kaikkia metalleja ja missä suhteessa toisiinsa niitä mineraalissa esiintyy.

Alkuaine samarium löytyi 1800-luvulla samarskiittimineraalista spektroskooppisesti. Samarskiitti, ja sen kautta samarium, on nimetty tuntemattoman venäläisen kaivosvirkamiehen Vasilij Evgrafovič Samarskij-Byhovecin (1803–1870) mukaan.[1]

Samarskiittien kemiallinen kaava on muotoa XXO4, jossa ensimmäisen X:n kohdalla on jonkin yhden tai useamman harvinaisen maametallin, yttriumin, toriumin, uraanin tai kalsiumin ioneja ja jälkimmäisen X:n kohdalla niobium- tai tantaali-ioneja. Lisäksi osa kumman tahansa X:n kohdalla olevista metalli-ioneista voi korvautua rauta- (Fe2+ tai Fe3+) tai titaani-ioneilla. Yttriumrikkaassa samarskiitti-(Y):ssä ensimmäisen X:n kohdalla on jonkin tai joidenkin harvinaisten maametallien ioneja sekä yttriumioni, joista yttriumia on eniten. Kalsiumsamarskiitissa ensimmäisen X:n kohdalla on puolestaan runsaimmin kalsiumioneja ja ishikawaiitissa uraani- tai toriumioneja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Simmons, W. B., Hanson, S. L. & Falster, A. U., 2006: Samarskite-(Yb): A new species of the samarskite group from the Little Patsy pegmatite, Jefferson County, Colorado — The Canadian Mineralogist, vol. 44, s. 1119–1125 (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fontani, Marco; Costa, Mariagrazia & Orna, Mary Virginia: The Lost Elements: The Periodic Table's Shadow Side, s. 123. Oxford University Press, 2014. ISBN 978-0-19-938334-4. Kirja Googlen teoshaussa. (englanniksi)