Koordinaatit: 47°40′N, 9°3′E

Salenstein

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Salenstein
Salensteinin kylän aukio.
Salensteinin kylän aukio.
vaakuna
vaakuna
Salensteinin sijainti Thurgaun kantonissa.
Salensteinin sijainti Thurgaun kantonissa.

Koordinaatit: 47°40′N, 9°3′E

Valtio Sveitsi
Kantoni Thurgau
Piirikunta (Bezirk) Kreuzlingen
Hallinto
 – Asutustyyppi Kunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 6,540 km²
Korkeus 400 m
Väkiluku (2020) 1 411
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2
Postinumero 8268, 8269

Salenstein on kunta ja kaupunki Sveitsin Thurgaun kantonin Kreuzlingenin piirikunnassa. Kunnan pinta-ala on 6,5 neliökilometriä, ja vuonna 2020 siellä asui 1 411 ihmistä[1]. Kunta koostuu Salensteinin, Mannenbachin ja Fruthwilenin kaupungeista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salensteinin lähellä Eichholz-nimisellä alueella sijaitsee myöhäisen Hallstattin kulttuurin kaudelta (750-450 eKr.) peräisin olevia hautakumpuja. Kaupunki mainitaan asiakirjoissa ensimmäisen kerran vuonna 1092 nimellä Salestein.

Salensteinin linna rakennettiin 1100-luvulla Reichenaun luostarin ministerialistienselvennä (feodaalisen ylimyksen palveluksessa olevien vapaiden ritarien) asuinpaikaksi. Pienemmät linnat, kuten Sandegg ja Riederen, rakennettiin asuinpaikoiksi virkamiehille. Maaoikeudet (Herrschaft) ja alempi oikeusaste kuuluivat luostarille.

Salensteinin leuto ilmasto oli suotuisa viinin tuotannolle sekä kirsikoiden kasvatukselle ja puutarhanhoidolle. Vuonna 1817 entinen Hollannin kuningatar, Ranskan keisari Napoleon III:n äiti Hortense de Beauharnais osti Arenenbergin linnan, mikä takasi työtä ja toimeentuloa lukuisille Salensteinin asukkaille. Napoleon III:n kuoleman jälkeen keisarinna Eugénie vieraili Arenenbergissä useita kertoja, kunnes lahjoitti sen kantonille vuonna 1906.

Kansalliset perintökohteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salensteinin kunta on Napoleon III:n kotiseutua: hän asui nuorena Arenenbergin linnassa, joka toimii nykyisin Napoleonin kotimuseona. Linnasta on tehty Sveitsin kansallinen kulttuuriperintökohde. Kunnan alueella sijaitsee myös kolme muuta linnaa, joista kulttuuriperintökohteita ovat Arenenbergin lisäksi Eugensbergin ja Louisenbergin linnat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]