Saksin maapäivät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saksin maapäivät kokoontuu tässä rakennuksessa
Maapäivien nykyinen koostumus puolueittain
Vuoden 2019 maapäivävaalien yhden edustajan vaalipiirien voittajat puolueittain.

Saksin maapäivät (saks. Sächsischer Landtag) on Saksan osavaltion Saksin yksikamarinen kansanedustuslaitos. Se kokoontuu Dresdenissä. Vuoden 2019 maapäivävaaleissa sinne valittiin 119 edustajaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyaikainen kaksikamarinen perustuslakiin perustuva kansanedustuslaitos otettiin käyttöön silloisessa Saksin kuningaskunnan syyskuussa 1831. Vuonna 1871 Saksi liittyi omana osavaltionaan osaksi Saksan keisarikuntaa. Maapäivien vaaleissa 5. maaliskuuta 1933 Kansansosialistit voittivat 45% paikoista. Nämä olivat viimeiset vapaat vaalit Saksissa vuoteen 1990 asti. Saksin maapäivät lakkautettiin 1934 natsien toimesta ja perustettiin uudelleen vuonna 1946 Neuvostoliiton miehitysvyöhykkeelle. Ne lakkautettiin taas 1952 Itä-Saksan toimesta, kun maassa lakkautettiin kaikki osavaltiot. Maapäivät perustettiin uudestaan Saksojen jälleenyhdistymisen jälkeen.

Vaalijärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maapäivävaalit suoritetaan viiden vuoden välein suhteellisella sekavaalitavalla. Edustujia maapäiville saadakseen on puolueen voitettava vähintään kaksi yhden edustajan vaalipiireistä tai saavutettava vähintään 5% koko osavaltion puoluelistaäänistä. Maapäivillä on vähintään 120 edustajaa. Maapäivien edustajista 60 valitaan yhden edustajan vaalipiireistä enemmistövaalitapaa käyttäen. Loput paikoista täytetään puoluelistoilta. Puolueet voivat kuitenkin saada ns. ylijäämäpaikkoja (saks. Überhangmandat) jos he voittavat enemmän edustajia vaalipiireistä kuin heidän puolueensa olisi oikeutettu saamaan puoluelistaäänien perusteella. Tällöin syntyy myös muille puolueille jaettavia tasaamispaikkoja (saks. Ausgleichsmandat), joita jaetaan jotta maapäivien edustuksen suhteellisuus säilyisi. Tämän takia maapäivien edustajamäärä voi olla suurempi kuin 120 edustajaa.

Vuoden 2019 maapäivävaaleissa edustajamäärä jäi poikkeuksellisesti yhtä edustajaa pienemmäksi minimimäärästä eli 120:sta. Tämä johtui siitä että vaalien suuren voittajan AfD: n olisi pitänyt saada 39 paikkaa maapäivillä, mutta koska osa AFD:llä ei ollut ehdokkaita täyttämään lopullista paikkaa, jäi viimeinen paikka täyttämättä ja maapäivillä on vain 119 paikkaa, eli yksi vähemmän kuin tavallinen minimimäärä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Saksin maapäivät.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Landtag of the Free State of Saxony