Saksan presidentinvaalit 1932

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Saksan presidentinvaalit 1932 järjestettiin 13. maaliskuuta ja toinen kierros 10. huhtikuuta. Ne olivat toiset ja viimeiset suorat vaalit valtakunnanpresidentin virkaan Weimarin tasavallassa. Paul von Hindenburg valittiin toiselle kaudelle hänen voitettuaan toisella kierroksella vastaehdokkaansa Adolf Hitlerin.

Weimarin tasavallassa presidentin asema oli vahva, ja Hindenburgin rooli kansallissosialistisen puolueen valtaannousussa oli merkittävä.

Vaalivuonna Hindenburg oli 84-vuotias ja huonokuntoinen. Hän ei ollut koskaan tavoitellut innokkaasti polliittisia virkoja mutta suostui pyrkimään toiselle kaudelle, koska muussa tapuaksessa Hitlerin voitto olisi ollut todennäköinen. Edelliset vaalit oikeiston ehdokkaana voittanut Hindenburg sai tällä kertaa tuekseen keskustan ja maltillisen vasemmiston, joita yhdisti vastenmielisyys Hitleriä kohtaan. Hindenburgin politiikka ensimmäisellä kaudellaan oli ollut maltillisempaa kuin keskusta ja vasemmisto olivat alun perin pelänneet, joten häneen luotettiin nyt aiempaa enemmän.

Vaikka Hitler hävisi toisella kierroksella, hän nousi valtionpäämieheksi kaksi vuotta myöhemmin Hindenburgin kuoltua. Hän lakkautti presidentinviran ja perusti sen tilalle uuden tittelin: Führer und Reichskanzler (”Johtaja ja Valtakunnankansleri”).

Vuoden 1932 vaalit olivat viimeinen kerta, jolloin Saksan presidentti valittiin suoralla kansanvaalilla. Nykyisen lain mukaan liittopresidentin valitsevat liittopäivien ja osavaltioiden edustajat.

Tulokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokas Puolue 1. kierros 2. kierros
% %
Paul von Hindenburg sitoutumaton 49.6 53.0
Adolf Hitler NSDAP 30.1 36.8
Ernst Thälmann KPD 13.2 10.2
Theodor Duesterberg Stahlhelm 6.8
Muut 0.3 0.0
äänestysaktiivisuus 85.6 82.9
[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nohlen, D & Stöver, P (2010) Elections in Europe: A data handbook, p762 ISBN 978-3-8329-5609-7