Saint-Barthélemy

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Saint Barthélemy)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Karibianmeren saarta ja hallintoaluetta. Sanan muista merkityksistä katso Saint-Barthélemy (täsmennyssivu).
Collectivité de Saint-Barthélemy
Flag of France.svg
Blason St Barthélémy TOM entire.svg
lippu vaakuna
Sijainti
Saint Barthelemy in France.svg
Hallinto
Hallintopääkaupunki Gustavia
Alueneuvoston
puheenjohtaja
Bruno Margas
Tilastotiedot
Pinta-ala1 24 km²
Väkiluku
 - 2007 väestölaskenta 8 450
 - Väestötiheys (2007) 352/km²

Saint-Barthélemy (myös nimiä Saint Barts, Saint Barths, tai Saint Barth käytetään) on saari Karibianmerellä. Se on osa Ranskaa, ja on hallinnollisesti Ranskan merentakainen yhteisö (COM collectivité d'outre-mer). Saari sijaitsee noin 200 kilometriä Guadeloupesta pohjoiseen. Saaren pinta-ala on 25 km² ja sillä on noin 8 450 asukasta (2007).

Kolumbus löysi saaren vuonna 1496 ja nimesi sen veljensä Bartholomén mukaan. Saari kuului aluksi Ranskalle (vuodesta 1648 alkaen), kunnes vuonna 1785 Ruotsi osti sen siirtomaakseen. Saari siirtyi takaisin Ranskan alaisuuteen hiukan alle sata vuotta myöhemmin, vuonna 1878. Saaren pääkaupunki Gustavia on nimetty Ruotsia vuodet 1771–1792 hallinneen kuningas Kustaa III:n mukaan. Saarella on pieni lentokenttä (tunnus: SBH).

Aikaisemmin saari kuului Guadeloupen departementtiin, mutta vuonna 2003 järjestetyssä kansanäänestyksessä saarelaiset ilmaisivat halunsa irrottautua Guadeloupesta omaksi Ranskan merentakaiseksi yhteisökseen (COM collectivité d'outre-mer). Laki uudesta asemasta vahvistettiin helmikuussa 2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]