Sahar Delijani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sahar Delijani

Sahar Delijani (pers. ‏سحر دلیجانی‎; s. 1983) on iranilainen kirjailija, jonka esikoisnovelli Jakarandapuun lapset on julkaistu yli 75 maassa ja käännetty 30 kielelle. [1]

Sahar Delijani syntyi Evinin vankilassa Teheranissa, sillä hänen molemmat vanhempansa pidätettiin vasemmistolaisina poliittisina aktivisteina, jotka taistelivat vastikään perustettua islamilaista hallintoa vastaan. [2] Delijan äiti vietti kaksi ja puoli vuotta vankilassa ja isä neljä vuotta. Hänen setänsä, isänsä nuorempi veli, oli tuhansien poliittisten vankien joukossa, jotka teloitettiin ja haudattiin joukkohautoihin vuonna 1988. [3] Delijani, hänen vanhempi veljensä ja serkkunsa olivat heidän isovanhempiensa ja tätinsä kasvattamia kunnes vanhemmat vapautuivat. Tämä toimi inspiraationa Delijaniin esikoisnovellille, joka sijoittuu vuosien 1983 ja 2011 väliselle ajalle.

12-vuotias Delijani ja hänen perheensä muuttivat Pohjois-Kaliforniaan vuonna 1996. Vuonna 2002 hän opiskeli Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä ja sai BA-tutkinnon kirjallisuudessa. Vuonna 2006 valmistuttuaan hän muutti Torinoon Italiaan jossa hän asui yli 10 vuotta. Nykyään hän asuu Kaliforniassa työskennellen toisen novellinsa parissa.