Sadi Carnot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo fyysikosta. Samannimisestä poliitikosta kerrotaan artikkelissa Sadi Carnot (Ranskan presidentti).
Nicolas Léonard Sadi Carnot
Henkilötiedot
Syntynyt1. kesäkuuta 1796
Pariisi, Ranska
Kuollut24. elokuuta 1832
Pariisi, Ranska
Kansalaisuus ranskalainen
Koulutus ja ura
Väitöstyön ohjaaja Siméon Denis Poisson
Tutkimusalue fysiikka
Tunnetut työt Carnotin kierto

Nicolas Léonard Sadi Carnot (1. kesäkuuta 179624. elokuuta 1832)[1] oli ranskalainen fyysikko, joka ensimmäisenä selitti lämpökoneen eli termodynaamisen koneen toiminnan, joka on termodynamiikan toisen pääsäännön perusta.

Sadi Carnot oli myös matemaatikkona tunnetun kenraali Lazare Carnot'n poika. Hän opiskeli École polytechniquessa yhdessä mm. Claude-Louis Navierin ja Gaspard-Gustave Coriolisin kanssa opettajinaan muiden muassa Joseph Louis Gay-Lussac, Siméon Denis Poisson ja André-Marie Ampère. Suoritettuaan tutkintonsa siellä hän kouluttautui upseeriksi ennen kuin omistautui tieteelliselle uralle.

Insinöörit osasivat rakentaa höyrykoneita, mutta niiden toimintaperiaate ymmärrettiin huonosti. Esimerkiksi lämpö käsitettiin erikoiseksi aineeksi nimeltä kalorikki. Kirjassaan Réflexions sur la puissance motrice du feu vuodelta 1823 Carnot osoitti että fysiikan lait asettavat rajan minkä tahansa lämpökoneen hyötysuhteelle. Carnot’n kierto on idealisaatio lämpövoimakoneesta, jonka hyötysuhde on mahdollisimman suuri.

Carnot kuoli koleraepidemiaan jo 36-vuotiaana. Hänen jälkeensä saksalainen Rudolf Clausius muotoili ja kehitti lämpöopin täsmälliseen matemaattiseen muotoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Baeyer, Hans Christian von: Maxwellin demoni: miksi lämpö hajaantuu ja aika virtaa eteenpäin. Suomentanut Hannu Karttunen. Helsinki: Art House, 2000.
  • Baeyer, Hans Christian von: ”18”, Informaatio Tieteen uusi kieli, s. 229–233. Suomentanut Timo Paukku. Helsinki: Terra Cognita, 2005. ISBN 952-5202-86-0.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.