SS Republic (1872)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

SS Republic oli valtamerialus, jonka Harland & Wolff rakensi vuonna 1871 White Star Lineä varten. Republicin oli tarkoitus saada nimeksen Arcatic, mutta nimeä muutettiin.

Republic oli 420 jalkaa pitkä, ja sen bruttovetoisuus oli 3,984 tonnia. Laivan käyttövoimana olivat sekä höyrykone, että neljä mastoa ja purjeet. Laivassa oli ensiluokkaista tilaa 166 ihmiselle ja välikansitilaan mahtui jopa 1,000 matkustajaa.


Republic lähti neitsytmatkalleen 1. helmikuuta 1872 Liverpoolista New Yorkiin. Alus kulki tätä reittiä 17 vuoden ajan, viimeisen kerran 16. tammikuuta 1889.

White Star Line myi Republicin Holland America Linelle, joka muutti laivan nimen Maasdamiksi. Maasdam lähetettiin korjaukseen G. Forrester & Colle Liverpooliin koneiden vaihtamista varten. Samalla laivaa muutettiin niin, että se pystyi kuljettamaan 150 henkilöä ensimmäisessä luokassa, 60 toisessa luokassa ja 800 välikansitaloissa. Kun laiva oli valmis se alkoi kulkea 15. maaliskuuta 1890 reittiä Rotterdamin ja New Yorkin välillä. Yhdeksän vuotta myöhemmin vaihtuvien markkinoiden kanssa Maasdamia korjattiin jälleen ensimmäisen luokan matkustajia ja välikansitilalla matkustavia ajatellen. Korjauksen jälkeen laiva jatkoi reitillä Rotterdam-New York 6. maaliskuuta 1902 saakka.

Maasdam myytiin 1902 Italialaiselle laivanvarustamolle, joka nimesi taas laivan uudestaan. Tällä kertaa alus sai nimekseen Vittoria. Myöhemmin, 1902, Vittoria myytiin jälleen, tällä kertaa La Velocelle. La Veloce nimesti Vittorian Citta di Napoliksi.

Citta di Napoli korjautettiin niin että se pystyi kuljettameen 1,424 siirtolaismatkustajaa. Alus aloitti purjehduksensa 30. syyskuuta Genovan, Napolin ja New Yorkin välillä. Citta de Napoli kulki reittiä 27. huuhtikuuta 1897 saakka. Laiva myytiin jälleen 1908, mikä tarkoitti sitä, että entinen SS Republic sai kaksi vuotta lisäaikaa, kunnes alus löytyi hylättynä Genovasta vuonna 1910.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.