SS Alpena

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuonna 1880 uponnutta siipiratasalusta. STS Alpena on nykyisin Suurilla järvillä liikennöivä alus.
SS Alpena
SS Alpena.JPG
Tyyppi siipiratasmatkustajahöyrylaiva
Lippuvaltio Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Omistaja The Goodrich Line
Aiemmat omistajat Gardner, Ward & Gallagher
Rakennustelakka Thomas Arnold of Gallagher and Company, Marine City, Michigan
Neitsytmatka 1866
Status uponnut
Tekniset tiedot
Pituus 60 m
Leveys 8,22 m
Syväys 3,65 m
Uppouma 654 t
Koneisto yksisylinterinen höyrykone

SS Alpena oli höyrykäyttöinen siipiratasalus, joka upposi Pohjois-Amerikan Suuriin järviin kuuluvalla Michiganjärvellä nimellä Big Blow tunnetussa myrskyssä 16. lokakuuta 1880. Onnettomuudessa menehtyi 80 henkeä. Aluksen hylkyä ei ole löydetty.

Alpena oli rakennettu vuonna 1866 Marine Cityssä Michiganissa Gallagher & Companyn telakalla, ja sen oli suunnitellut Thomas Arnold. Alus oli 197 jalan (60 metrin) pituinen ja 27 jalan (8,22 metrin) levyinen, ja sen syväys oli 12 jalkaa (3,65 metriä). Aluksen uppouma oli 654 tonnia.

Onnettomuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

15. lokakuuta 1880 Alpena lähti Grand Havenista Michiganista Chicagoon Illinois'hin mukanaan noin 80 matkustajaa sekä suuri omenalasti. Myrskyn raivotessa alus joutui merihätään, ja se havaittiin viimeisen kerran seuraavana päivänä noin kello kahdeksan aamulla voimakkaassa aallokossa. Tämän jälkeen, luultavasti rahdin aiheuttaman siirtymisen vuoksi, alus kääntyi ympäri ja ajelehti luoteeseen. Lokakuun 17. päivänä hylyn kappaleita sekä omenia ajelehti Saugatuckin kylän rannoille. Suurin aluksesta rantaan ajautunut esine oli laivan piano, joka ajautui rantaan Hollandissa Michiganissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]