SNK (1978–2001)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

SNK Corporation (jap. 株式会社エス・エヌ・ケイ, Kabushiki-gaisha Esu・Enu・Kē)[1][2] oli japanilainen pelivalmistaja, joka osallistui pelikonsolien ja peliohjelmistojen suunnitteluun, kehittämiseen ja myyntiin perustettiin 22. kësakuuta 1978 Osakassa, Japanissa,[3][4] sekä huvitilojen hallintaan 1970- luvulta 2001 asti.

SNK on lyhenne sanoista Shin Nihon Kikaku (jap. "新日本企画", "Uusi Japanilainen Projekti"), ja oli yrityksen virallinen nimi, kunnes se lyhennettiin muotoon SNK (jap. "エス・エヌ・ケイ", "Esu・Enu・Kē") vuonna 1986.

Se tunnetaan "Neo Geo" -pelijärjestelmän julkaisijana, joka käyttää silmukkavipua ja yleistä muotoa sekä kaupallisissa että kotipelikonsoleissa, jolloin käyttäjät voitat pelata omia kaupallisia pelejään kotona.

Yrityksen konkurssin jälkeen vanhan yrityksen immateriaalioikeudet siirtyivät Playmore Corporation:lle vuonna 2001. Playmore muutti nimensä SNK Playmoreksi vuonna 2003 ja vaihtoi sitten nimensä uudelleen SNK:ksi (uusi yritys) vuonna 2016, sama kuin vanha yritys.

Shin Nihon Kikaku aikakausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiön perustaja Eikichi Kawasaki osti sähkölaitteiden yrityksen ja muodosti siitä ensimmäisen Shin Nihon Kikaku -yhtiön vuonna 1973. Vuonna 22. heinäkuuta 1978 kolikkopelien menestyksen innoittamana Kawasaki perusti videopeleihin keskittyvän yrityksen Shin Nihon Kikaku Corporation.

Aluksi yritys sai lempinimen "Shin Nihon Kikaku" katakanaksi, mutta vuodesta 1981 lähtien se on muutettu nimellä "SNK" ottamalla nimikirjaimet roomalaisista aakkosista (Shin Nihon Kikaku). Englanninkielinen tekijänoikeusmerkintä oli myös "SNK CORPORATION". Se asettui Kalifornian Sunnyvaleen toimittamaan oman merkkinsä kolikoilla toimivia pelejä Pohjois-Amerikan pelisaleihin. SNK valitsi John Rowen Amerikan toimintonsa johtajaksi.

SNK aikakausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huhtikuussa 1986 yrityksen nimi muutettiin lempinimeksi "SNK", mutta rekisteröidyn kauppanimen oli oltava "SNK Corporation" (jap. "株式会社エス・エヌ・ケイ", "Kabushiki-gaisha Esu・Enu・Kē").[5] Tämä johtuu siitä, että oikeusministeriö ei tuolloin sallinut yritysten nimien rekisteröintiä aakkosilla.[a] Marraskuussa 1986 yhdysvaltalainen tytäryhtiö SNK Corporation of America syntyi Sunnyvalessa, Kaliforniassa.

Maaliskuussa 1988 SNK:n henkilökunta muutti rakennukseen Suitassa, Osakassa Japanissa.

Neo Geo julkaistiin

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin SNK julkaisi erilaisia pelejä, mukaan lukien ammuntapelejä, roolipelejä ja tappelupelejä, mutta vuonna 1990 he esittelivät Neo Geon uudeksi alustakseen ja vuonna 1991 he julkaisivat taistelupelin "Fatal Fury" on iso hitti. Tämä oli yritykselle käännekohta, ja teoksista tehtiin sarja.

Tämä johti kokoonpanoon, joka keskittyi vähitellen kilpaileviin taistelupeleihin, ja 1990-luvulla, kilpailemisen kultakaudella, yrityksen suosittuihin nimikkeisiin, kuten "Samurai Shodown", "Art of Fighting" ja "The King of Fighters" julkaistiin sarja taistelupelejä peräkkäin. Samalla yhtiö laajentaa liiketoimintaansa avaamalla suoraan hallitun pelikeskuksen "Neo Geo Land" ja suoraan hallinnoiman huvipuiston "Neo Geo World".

SNK:n kukoistusaikoina Esakan aseman (Suita City, Osakan prefektuuri) ympärillä oli SNK:n päämaja, ja se oli kuin pieni yrityslinnakaupunki, jossa oli pääkonttorirakennus, kehitystoimistorakennus, "Neo Geo Land" sekä kyltit ja mainokset ylös Esakan kaupunkikuvasta on tullut niin tunnelmallinen, että sitä on käytetty jopa peliteoksissa näyttämön tausta-aiheena.

Lisäksi se räjähti valtakunnallisesti, koska se tarjosi myymälöille sopimusta edullisin ehdoin, jossa he maksaisivat osan tuloista, jos asentaisivat Neo Geo - kaappeja lähikauppoihin, pelikauppoihin, karkkikauppoihin jne ja kattaisivat sähkölaskun suosittu.

Mediamixin menestys ja Neo Geo - laajennusstrategia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä on yrityksen taistelupeli, josta tuli SNK:n päävoima, mutta vaikka jokaisen teoksen ohjausjärjestelmä on kehittynyt hulluksi ja monimutkaiseksi jokaisen sarjan myötä, jotkut hahmot, kuten kauniit ja naishahmot, ovat muuttuneet korosti suosittujen hahmojen luonne nousi esiin, ja mediakehitystä tehtiin myös tuottamalla jokaiseen teokseen CD-draamoja ja tv-animaatioita.

Tämän taistelupelibuumin ilmiömäisen myynnin tuomat runsaat varat tekivät SNK:sta entistä nousevamman, ja vuonna 1994 he julkaisivat CD-ROM-version Neo Geo CD -kotilevystä, MVS:n seuraajan Hyper Neo Geo 64:n (Neo Geo kaupalliseen käyttöön), vuoden 1997 lopussa yhtiön ensimmäinen kannettava pelikonsoli, Neo Geo Pocket, vuonna 1998, ja vain viisi kuukautta myöhemmin Neo Geo Pocket Color.

Vuonna 1999 "Neo Geo World Tokyo Bayside" (myöhemmin Tokyo Leisure Land Palette Town - myymälä → MORI Building DIGITAL ART MUSEUM: EPSON teamLab Borderless) avattiin Palette Townissa Odaibassa Tokiossa, ja puisto oli varustettu ajan tekniikalla, kuten maailmanpyörä ja vuoristorata, se on täysin varustettu uusimmilla nähtävyyksillä, ja kun se avattiin, se oli laaja sidos Fuji Sankei Groupin kanssa, joka omistaa Fuji Televisionin, joka myös rakensi pääkonttorinsa vuonna. Odaiba, ja se esiintyi usein eri medioissa.

Toisaalta, kun 1990-luku lähestyi loppuaan, SNK:n loistavien 2D-taistelupelien puomi oli päättymässä, eikä Neo Geo CD:stä ja Hyper Neo Geo 64:stä tullut hittejä. Samaan aikaan aluksi hyvin menestynyt Neo Geo Pocket alkoi menettää jalansijaa myöhään julkaistua Game Boy Coloria vastaan, ja juuri avautunut Neo Geo World Tokyo Bayside alkoi varastaa valokeilassa Yokohama Cosmoa. Samaan aikaan uudelleen avannut SNK:n johto, joka oli keskittynyt yksinomaan liiketoiminnan laajentamiseen, alkoi vähitellen näyttää taantuman merkkejä.

Lopulta tämä huvipuistoliiketoiminta kärsi valtavia tappioita ja tuhlasi SNK:n johtamisvoimaa. Lisäksi vuonna 1999 monia SNK - teoksia ja strategiaartikkeleita julkaissut arcade- pelilehti "Gamest" lopetettiin julkaisijan Shinseishan konkurssin vuoksi, mikä oli merkittävä isku.

Tappiosta konkurssin

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pachi-slot-peleihin erikoistunut Aruze osti SNK:n ja siihen liittyvät yhtiöt tammikuussa 2000.

SNK sulki kaikki Amerikan, Kanadan ja Euroopan toiminnot 13. kesäkuuta 2000. Yritys myi MVS-pelihallijärjestelmien jakeluoikeudet Pohjois-Amerikassa. Se lisensoi joidenkin konsolijulkaisujen Pohjois-Amerikan lokalisoinnit ulkopuolisille yrityksille.

Alhaisen moraalin ja epäselvän tulevaisuuden vuoksi monet yrityksen työntekijät jättivät työnsä. Jotkut liityyivät kilpailijoihin Capcomiin ja Arc System Worksiin, ja toiset perustivat kehittäjä Dimpsin. Kawasaki yhdessä viiden muun SNK:n entisen johtajan kanssa rahoitti BrezzaSoftin perustamista, joka jatkoi Neo Geo -pelien, kuten The King of Fighters 2001:n, kehittämistä.

  1. Peliyrityksiä, jotka seurasivat samaa polkua, ovat ADK (entinen Alpha Denshi Corporation) ja NMK (entinen Nippon Microcomputer Development), kun taas eri toimialojen yrityksiä ovat TDK (entinen Tokyo Denki Kagaku Kogyo) ja RKB Mainichi Broadcasting (entinen yrityksen nimi: RKB Mainichi Broadcasting) ja KDDI (entinen yrityksen nimi: International Telegraph and Telephone, nykyinen yrityksen nimi: KDDI).
  1. 旧企業情報 6.8.2001. SNK. Arkistoitu 6.8.2001. Viitattu 7.7.2024. (japaniksi)
  2. SNK HISTORY — 株式会社SNK 1.12.2016. SNK. Arkistoitu 2.12.2017. Viitattu 7.7.2024. (japaniksi)
  3. 旧SNK 公式サイト 12.10.2001. エス・エヌ・ケイ. Arkistoitu 2.6.2002. Viitattu 8.7.2024. (japaniksi)
  4. Sivusto, joka peilaa SNK:n vanhaa virallista sivustoa 12.10.2001. SNK. Viitattu 8.7.2024. (japaniksi)
  5. 1978-2024 | 株式会社SNK 4.4.2024. SNK. Viitattu 9.7.2024. (japaniksi)