SEATO

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Southeast Asia Treaty Organization
Flag of SEATO.svg
Perustettu 1954
Lakkautettu 1977
Tyyppi sotilasliitto
Päämaja Thaimaan lippu Bangkok,Thaimaa
Jäsenet 8 jäsenvaltiota
Viralliset kielet englanti

SEATO (engl. Southeast Asia Treaty Organization) eli Kaakkois-Aasian sopimusjärjestö tunnetaan myös Kaakkois-Aasian kollektiivisena puolustusjärjestönä tai Manilla-sopimuksena. SEATO oli kansainvälinen puolustusliittoutuma, joka oli myös perustettu vastustamaan kommunismia Kaakkois-Aasiassa. Se perustettiin Yhdysvaltain ulkoministerin John Foster Dullesin aloitteesta 8. syyskuuta 1954. Järjestön keskuspaikka oli Bangkokissa, Thaimaassa. Järjestö lakkautettiin 30. kesäkuuta 1977.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SEATO järjesti yhteisiä sotaharjoituksia jäsenvaltioiden sotilaille jokaisena vuonna. Kambodžan, Laosin ja Vietnamin konfliktien ratkaisuissa olisi vaadittu yksimielisyyttä jäsenvaltioden keskuudessa, mutta sitä ei saavutettu Ranskan ja Filippiinien vastustaessa. Hyökkäystä Vietnamiin myöhemmin vastustivat Ranska ja Pakistan. Järjestön yhtenäisyys heikkeni vuoden 1973 alussa eräiden maiden erottua järjestöstä. Pakistan erosi 7. marraskuuta 1973 ja Ranska 30. kesäkuuta 1974. Kambodžan, Laosin, Vietnamin jäsenyydet eivät olleet mahdollisia, koska nämä kolme maata oli jaettu Geneven konferenssin neuvotteluissa 1954.

Järjestön virallisena johtajana toimi pääsihteeri vuodesta 1957 lähtien. Diplomaatti Pore Sarasin toimi tässä virassa vuoteen 1964 asti.

SEATO oli muodostunut Trumanin doktriinin ja läntisen liittoutuman toiminnan johdosta kylmän sodan aikana.

Jäsenvaltiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäsenvaltiot

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]