S/S Mary Dearen haaksirikko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
S/S Mary Dearen haaksirikko
The Mary Deare
Alkuperäisteos
Kirjailija Hammond Innes
Julkaistu 1956
Suomennos
Suomentaja Juhana Perkki
Kustantaja Otava
Julkaistu 1957
Sivumäärä 276
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

S/S Mary Dearen haaksirikko (engl. The Wreck of the Mary Deare) on Hammond Innesin kirjoittama meriaiheinen jännitysromaani. Teos julkaistiin vuonna 1956.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarinan kertoja on meripelastusyrittäjä John Sands; hän on tuomassa juuri ostamaansa uutta tukialustaan Sea Witchiä Ranskasta Englantiin kun hän löytää tyhjänä ajelehtineen osin palaneen rahtilaiva Mary Dearen; hän nousee alukseen ja löytää sieltä yllättäen aluksen kapteenin vain osin tajuissaan; hinaus ei onnistu ja Sea Witch hakeutuu turvaan nousevalta myrskyltä St. Peter Portiin Guernseyssä.

Sands ja hylyn kapteeni Patch ohjaavat aluksen Minkies-matalikolle tarkoituksenaan tuoda viranomaiset paikalle; tutkinnasta tulee mutkikas ja olennaista osaa asiassa näyttelevät alukseen lastatut suihkumoottorit. Lasti ja alus olivat rajusti ylivakuutettuja. Mary Deare oli vaurioitunut kierokölinen vanha romu, joka oli tarkoitus romuttaa tämän viimeisen matkansa jälkeen Rosythissa.

Aluksen omisti pieni lontoolainen laivausyhtiö jonka kolmella perustajalla - reservin luutnantti J. C. B. Dellimare, muuan herra Greenly ja leskirouva Angela Petrie - oli haave omistaa joskus laivoja; siihen asti he lähinnä järjestivät laivauksia muiden varustamojen kautta; kun yksi perustajista eli Greenly luopui, hänen tilalleen tuli siihen asti yksityisyrittäjänä Hongkongissa toiminut tanskalainen Gundersen joka suostui lopulta kahden vanhan laivan hankintaan sillä ehdolla että yhtiön toiminta loppuisi kunhan alukset olisivat tehneet ainoat matkansa; tämän kolmas yhtiön jäsen Petrie sanoi todetun "verotussyistä parhaaksi".

Seuraa pitkä ja rankka monimuotoinen taistelu oikeudessa ja merellä; taistelu alkaa kun kapteeni Patch yllätti aluksen varustaja Dellimaren räjähdettä asentamassa keularuumassa; syntyi tappelu ja varustaja sai surmansa murskattuaan päänsä palkkiin. Patch kätki hänen ruumiinsa hiilien sekaan. Kuitenkin hiukan myöhemmin tapahtui räjähdys ja perämies Higgins lietsoi paniikin; miehet pakenivat ja ainoa uskollinen, ensimmäinen perämies John Rice, sai samalla surmansa.

Higging ja kaksi hänen kätyriään Yules ja Burrows pääsivät maihin; tutkinnassa he syyttivät Patchia koko onnettomuudesta. Kaiken huipuksi Jerseyn kalastajat huomaavat hylyn ja ranskalaiset tulevat paikalle; hylky tiivistetään ja aletaan pumpata tyhjåksi; työ jää kesken myrskyn noustessa ja hylky kiinnitetään vaijerein kallioihin; hinaus vaatisi tyynen sään.

Patch katoaa ja ilmestyy Sea Witchille; miehet pyrkivät hylylle mutta pieni tukialus tuhoutuu melkein perillä kun Higgins ajaa sen päälle isommalla veneellä - tosin kyseisen veneen potkurinakselit katkeavat kolarissa ja alus jää ajelehtimaan hylkynä; Patch, Sands ja Higgins pääsevät jollien avulla hylylle; Higginsin apuri Yules hukkuu samassa tohinassa ja Burrows sekä Sandsin venemies Mike Duncan tyrmäävät toisensa; merivartijat löytävät heidät Higginsin veneen ajelehtineesta hylystä ja Burrows laulaa tietonsa julki. Higgins onnistuu käynnistämään ranskalaisten pysäyttämät pumput sekä irrottamaan vaijereilla kiinni olleen ranskalaisten meripelastajien irrottaman hylyn; hän itse hukkuu alkaneessa myrskyssä mutta Patch ja Sands pelastetaan Mary Dearen hajonneista romuista matalikolla; varustajan ruumis on kadonnut mutta lasti on jäljellä.

Nyt paljastuu että kyseessä oli raju vakuutuspetos: suihkumoottorit oli lastattu toiseen saman varustajan omistamaan vanhaan alukseen S/S Torre Annunziataaan joka oli sitten myyty kommunistiselle Kiinalle; moottorilaatikoihin oli pakattu sementtilohkareita; alus oli tarkoitus upottaa viime hetkessä ennen Southamptoniin tuloa ja siten kaapata vakuutuskorvaukset niin aluksesta kuin lastistakin; syntipukkina piti olla kapteeni jonka piti mennä aluksen mukana; kapteeni tiesi ettei hänellä muutenkaan ikänsä Kaukoidässä olleena pahimman lajin alkoholistina olisi työtä eikä enää välittänyt hengestään.

Kuitenkin alkoholisoitunut kapteeni alkoi saada tunnonvaivoja suunnitelmasta ja joi itsensä hengiltä Punaisellamerellä; vanha yliperämies Adams kieltäytyi yhteistyöstä ja jäi laivasta Adenissa; sieltä mukaan uudeksi yliperämieheksi värvätty Patch ryhtyi kapteenin tilalle aluksen päälliköksi; hän ei suvainnut juonta vaan kieltäytyi yhteistyöstä varsinaisen pääpuuhamiehen toisen perämies Higginsin kanssa; aluksen varustaja oli juonessa mukana.

Patch oli menettänyt lähes samanlaisessa kieroilussa päällikkyytensä kymmenisen vuotta aiemmin - ja kieltäytyi uudesta koska tiesi että aluksen tuho olisi hänen pysyvä loppunsa.

Patch saa hyvityksenä uuden isomman aluksen päällikkyyden, Sands uuden aluksen nimellä Sea Witch II ja tarina päättyy onnellisesti; yksi varustajista, juonen keksinyt Hans Gundersen, pakenee oikeutta maasta.

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaanin pohjalta on Michael Anderson ohjannut vuonna 1959 elokuvan Aavelaiva (The Wreck of the Mary Deare).[1]

Nuortenkirja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

N. von Michalewsky on kirjoittanut vuonna 1966 ilmestyneen nuortenkirjan Santa Lucian salaisuus (Das Geheimnis der Santa Lucia). Kirjan juoni kulkee jokseenkin samalla tavalla kuin S/S Mary Dearen haaksirikko, vain muutamassa kohdassa hiukan juonikuvioita oikaisten. Suomeksi teos on ilmestynyt Nuorten Toivekirjastossa numerolla 175.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]