Minquiers ja Ecréhous

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jersey: Minquiers ja Ecréhous

Minquiers ja Ecréhous ovat kaksi Jerseyyn kuuluvaa saariryhmää Englannin kanaalissa. Saaret ovat pääosin asumattomia tai niillä on vain joitakin kalastajamökkejä.[1][2] Yhdistyneet kuningaskunnat ja Ranska kiistelivät saarien omistuksesta vuoteen 1953 asti jolloin Kansainvälinen tuomioistuin vahvisti niiden kuulumisen Yhdistyneisiin kuningaskuntiin. Myöhemmin kiista on herännyt uudestaan henkiin.[3]

Les Minquiers -saaret (engl. the Minquiers) sijaitsevat 14 kilometriä etelään Jerseystä ja niillä sijaitsee Britteinsaarten eteläisin kohta.[1][2] Ryhmän suurimpia saaria ovat Maîtresse Île ja Les Maisons. Muita saaria ovat muun muassa Le Niêsant, Les Faucheurs ja La Haute Grune.

Les Écréhous -saaret (engl. the Ecréhous) sijaitsevat 9 kilometriä koilliseen Jerseystä (13 kilometriä Ranskasta).[1][2] Ryhmän suurimmat saaret ovat Maîtr'Île, La Marmotchiéthe (La Marmotière) ja Lé Bliantch'Île (La Blanche Île). Muita saaria ovat muun muassa Les D'mies, La Grand' Naithe, L'Êtchièrviéthe, Lé Fou ja La Froutchie.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Character Type H: Offshore Reefs and Islands Final Report. Viitattu 6.7.2019 (englanniksi).
  2. a b c Fleury, Christian & Johnson, Henry: The Minquiers and Écréhous in spatial context: Contemporary issues and cross perspectives on border islands, reefs and rocks. Island Studies Journal, 2015, 10. vsk, nro 2, s. 163–180. Artikkelin verkkoversio Viitattu 6.7.2019 (englanniksi).
  3. Channel Islands Encyclopædia Britannica. Viitattu 6.7.2019 (englanniksi).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]