Ryynimakkara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ryynimakkara

Ryynimakkara on makkara, jossa on mukana ryynejä. Makkarassa on huomattavan alhainen rasvapitoisuus, yleisesti 10–15 prosentin luokkaa. Ryynimakkaroissa on käytetty ohrasuurimoita noin viidennes sen painosta, mikä alentaa lihan ja rasvan suhteellista määrää. Ryynimakkaroita on valmistettu perinteisesti myös kokonaan ilman lihaa.

Ryynimakkaran läheisiä sukulaisia ovat erilaiset verimakkarat, Kotivaran Kärkkäri ja tamperelainen mustamakkara. Mainitsemisen arvoinen on hämäläinen perunamakkara, jossa käytetään perunoita ohrasuurimoiden tilalla.

Ulkomailla on olemassa myös joitakin ryynimakkaran tapaisia makkaroita. Erityisesti Britteinsaarilla aamiaispöydässä tarjottava Black Pudding on tutun tuntuinen, vaikkakin ulkomuodoltaan erilainen, paksu ja lyhyt makkara. Myös skotlantilainen perinneherkku Haggis kuuluu samaan perheeseen, vaikkakin se suolen sijaan valmistetaankin lampaan mahalaukkuun.

Ryynimakkara valmistetaan perinteisesti seuraavista raaka-aineista: sianliha, vesi, ohrasuurimot, perunajauho, mausteet, suola, verijauhe tai tuore veri.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]