Ruuvikytkin

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ruuvikytkin kytkettynä.
Vapaana roikkuva ruuvikytkin.

Ruuvikytkin on eurooppalainen rautatiekaluston standardikytkin. Kytkin on manuaalinen, eli se pitää kytkeä ja irrottaa käsin. Kytkin on laajassa käytössä kaikkialla Euroopassa, myös Suomessa.

Ruuvikytkin käsittää vetokoukun, siinä kiinni olevan vetotangon ja vetotangon päässä olevan lenkin. Kytkettäessä toisen kytkimen lenkki kiinnitetään vastakkaisen kytkimen vetokoukkuun. Jomman kumman kytkimen lenkki roikkuu siten aina vapaana. Kytkentä voidaan kiristää tiukaksi vetotangossa olevan kiristysruuvin avulla. Irroitettaessa kytkentää eli poistettaessa lenkki vetokoukusta, täytyy kytkin löysätä. Usein esimerkiksi vaihtotöissä kytkintä ei kiristetä ollenkaan, jolloin se on valmiiksi löysä ja irroittaminen on nopeampaa.

Ruuvikytkin on mahdollista kytkeä SA-3 -kytkimeen niin sanotun ystävyyssiteen avulla, mutta tällainen kytkentä jää hieman löysäksi. Ruuvikytkimen etu onkin se, että niillä on mahdollista tehdä matkustusmukavuuden kannalta parempi välyksetön kytkentä. Ruuvikytkin ei kuitenkaan ole kovin kestävä, ja niille on täytynyt asettaa junapainorajoituksia. Suomessa ruuvikytkimillä suurin sallittu junapaino on 3100 tonnia kun radan suurin nousu on 7,5 promillea.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.