Ruusuturrinappi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruusuturrinappi
Phymosia remota.tif
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Malvales
Heimo: Malvakasvit Malvaceae
Alaheimo: Malvoideae
Tribus: Malveae
Suku: Turrinapit Iliamna
Laji: remota
Kaksiosainen nimi

Iliamna remota
Greene

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Ruusuturrinappi Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Ruusuturrinappi Commonsissa

Ruusuturrinappi (Iliamna remota) on malvakasvien (Malvaceae) heimoon ja turrinappien (Iliamna) sukuun kuuluva kasvilaji.

Ruusuturrinapin mättäinä kasvavat varret ovat kasvutavaltaan pystyjä ja voivat kasvaa 120–180 senttimetriä korkeiksi. Lehdet ovat seitsemänliuskaisia, hieman vaahteroiden lehtiä muistuttavia ja halkaisijaltaan enintään 15 cm. Kukat kehittyvät tähkämäisiin kukintoihin. Kukat ovat viisiterälehtisiä ja halkaisijaltaan enintään 6,5 cm muistuttaen ulkonäöltään malvojen kukkia. Kukat ovat yleisväritykseltään vaaleanpunertavia tai sinertävänpunertavia, mutta keskustasta lähes valkoisia. Ruusuturrinappi kukkii alkukesällä ja kukinnan jälkeen kehittyvät palkoja muistuttavat hedelmät.

Ruusuturrinappi on löydetty ensimmäisen kerran vuonna 1872 Langham Islandilta, joka on soraikkoinen saari Kankakeejoessa lähellä Altorfia Illinois'ssa. Ruusuturrinappi kasvaa yhä tuolla paikalla, eikä sen tunneta kasvavan luontaisena missään muualla maailmassa. Niinpä ruusuturrinappi on yksi harvinaisimmista Amerikan luontaisista kasvilajeista.

Ruusuturrinappia voi kasvattaa koristekasvina, mutta sitä on hyvin hankalaa löytää mistään myytävänä. Ruusuturrinappi kasvaa helposti keskiravinteisessa, keskikosteassa ja hyvin vettä läpäisevässä maaperässä täydessä auringon valossa tai puolivarjossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]