Russell Schweickart

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Russell Louis "Rusty" Schweickart
RustySchweickart.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 25. lokakuuta 1935 (ikä 84)
Neptune Township, New Jersey
Kansalaisuus yhdysvaltalainen
Ammatti tiedemies
Ura
Tyyppi NASAn astronautti
Aika avaruudessa 10 päivää 1 tunti 0 mininuuttia
Eläköityminen heinäkuu 1979
Lennot
Apollo 9 Apollo 9
Aiheesta muualla
www.well.com/~rs

Russell Louis "Rusty" Schweickart tai Schweikart (s. 25. lokakuuta 1935) on yhdysvaltalainen entinen NASAn astronautti. Hän osallistui Apollo 9 -lennolle vuonna 1969 kuumoduulin pilottina.

Koulutus ja yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schweickart valmistui Manasquan High Schoolista New Jerseyssä. Hänellä on ilmailu- ja avaruustieteen alempi (B.S., 1956) ja ylempi korkeakoulututkinto (M.S., 1963) MIT:stä.[1][2]

Ennen liittymistään NASAan Schweickart toimi tutkijana MIT:n kokeellisen tähtitieteen laboratoriossa. Työ MIT:ssä käsitti yläilmakehän fysiikan tutkimista, tähtien sijainnin määritystä ja avaruudesta otettujen kuvien vakauttamista.

Schweickart toimi Yhdysvaltain ilmavoimissa ja Massachusettsin kansalliskaartissa hävittäjälentäjänä vuodesta 1956 vuoteen 1963. Hänellä on yli 4000 lentotuntia, joista 3500 suorituskykyisissä suihkuhävittäjissä.

Schweickart on naimisissa West Hartfordissa syntyneen Nancy Ramseyn kanssa. Hänellä on seitsemän lasta ja useita lastenlapsia.

Astronauttiura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schweickart kuumoduulin "Spider" oviaukossa avaruuspuvussaan lennon Apollo 9 neljäntenä päivänä 7.3.1969.

Schweickartista tuli astronautti lokakuussa 1963. Hän vietti 241 tuntia avaruudessa Apollo 9 -lennon kuumoduulin pilottina vuonna 1969. Lennon komentajana toimi James McDivitt ja komentomoduulin pilottina Dave Scott. Kyseessä oli Apollo-ohjelman kuumoduulin ensimmäinen miehitetty testilento.

Schweickartin oli tarkoitus myös suorittaa Apollo-ohjelman ensimmäinen avaruuskävely, minkä oli tarkoitus testata kuukävelyllä käytettävää elossapitojärjestelmää, avaruuspuvun kannettavaa "avaruusreppua" (Portable Life Support System). Alkuperäiden suunnitelman mukaan hänen tuli siirtyä kuumoduulista komentomoduuliin kuumoduulin kädensijoja pitkin. Schweickart alkoi kärsiä avaruuspahoinvoinnista heti ensimmäisenä avaruudessaolopäivänään, minkä vuoksi avaruuskävelyä siirrettiin. Vähitellen hänen vointinsa parani ja hän suoritti avaruuskävelyn seisten ("standing EVA") kuumoduulin ulkopuolella Scottin seisoessa komentomoduulin luukussa.

Aika, minkä Schweickart käytti lennon jälkeen avaruuspahoinvoinnin tutkimukseen vaikutti myös siihen, että häntä ei enää nimitetty kuulentojen miehistöihin. Schweickart toimi sen sijaan ensimmäisen Skylab-avaruusasemalennon varamiehistön komentajana keväällä 1973. Laukaisun aikana menetettiin avaruusaseman lämpökilpi ja Schweikart otti maan päällä vastuulleen hätäaurinkovarjon pystyttämisessä ja jumiutuneen aurinkopaneelin levittämisessä tarvittavien laitteiden ja menettelytapojen kehittämisen, operaatioiden jotka pelastivat avaruusaseman. Schweickartille myönnettiin kaksi NASAn palvelusmitalia vuonna 1973: Distinguished Service Medal ja Exceptional Service Medal.

Rusty Schweickart on esiintynyt ja opettanut Esalen Instituutissa. Schweickart on myös B612 Foundationin kanssaperustaja, ryhmän jonka tarkoituksena on puolustaa maapalloa asteroidien iskutuhoilta.

Schweickart vastaanotti vuonna 1969 Emmy-palkinnon ensimmäisten suorien televisiokuvien lähettämisestä ulkoavaruudesta. [3]

Vuoden 1998 television minisarjassa Avaruuden sankarit Schweickartin roolin esitti näyttelijä Kieran Mulroney.

Schweickartin hyväksymä näkemys hänen elämästään ja urastaan ilmestyi vuonna 2007 kirjassa In the Shadow of the Moon. Schweikart on esiintynyt The Universe -dokumenttitelevisiosarjan kahdessa jaksossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alumni list, MIT, webpage: MIT-alum.
  2. "Schweikart" (no "ck") is an alternate spelling in astronaut bio books, New York Times, MSN Encarta & NASAwatch.com: 'First Man: The Life of Neil A. Armstrong' (Hansen) 0743281713; "Asteroid Poses Tiny Danger, but It May Be Lured Away", URL: www.nytimes.com/2005/11/22/science/space/22aste; "Rusty Schweikart - MSN Encarta", URL: encarta.msn.com/encyclopedia_761583341/rusty_schweikart; "Stop Hyping Anousheh Ansari - Just Let Her Inspire People", URL: www.nasawatch.com/archives/2006/09/stop_hyping_ano.
  3. Schweickartin elämäkerta NASAn sivulla (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Russell Schweickart.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Rusty Schweickart