Rusojambolaani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rusojambolaani
Syzygium jambos.JPG
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophyta
Lahko: Myrtales
Heimo: Myrttikasvit Myrtaceae
Suku: Jambolaanit Syzygium
Laji: jambos
luokitusjärjestelmä: APG III
Kaksiosainen nimi

Syzygium jambos
(L.) Alston, 1931[2]

Synonyymit
  • Eugenia jambos
  • Jambosa jambos
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Rusojambolaani Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Rusojambolaani Commonsissa

Rusojambolaani (Syzygium jambos)[3] on myrttikasvien heimoon ja jambolaanien sukuun kuuluva ainavihanta hedelmäpuu. Sitä viljellään tropiikissa hyötypuuna sekä hedelmiensä että puuaineksensa vuoksi.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rusojambolaani on ainavihanta pensas tai pieni puu, joka kasvaa 7,5–12 metriä korkeaksi. Tiheä latvus on usein kasvin korkeutta leveämpi. Lehdet ovat muodoltaan suikeita ja asettuneet vastakkaisesti. Ne ovat 8–26 senttimetriä pitkiä, ehytlaitaisia ja kiiltävän nahkeapintaisia.

Rusojambolaanin kukat kasvavat yleensä neljän tai viiden kukan viuhkoissa. Ne ovat 5–10 senttimetriä leveitä ja väriltään kellertävän tai vihertävän valkoisia tai vaaleanpunaisia. Sekä verho- että terälehtiä on neljä. Terälehdet ovat leveänpuikeita ja 1,4–1,5 senttimetriä pitkiä. Kukassa on noin 300 terälehtiä pidempää, enimmillään 4-senttimetristä hedettä.[2][4] Hedelmä on pyöreä, soikea tai päärynänmuotoinen 4–5 senttimetriä pitkä marja, jonka tyvessä on pysyvä vihreä verhiö. Sen kuori on ohut, sileäpintainen ja väriltään vaaleankeltainen tai punertavankeltainen. Malto on keltainen tai kellertävän valkoinen. Hedelmän keskellä on 1–4 pyöreähköä kovaa siementä.[4]

Hedelmiä.

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rusojambolaani kasvaa luontaisena Kaakkois-Aasiassa Malesiassa. Nykyään sitä viljellään laajalti trooppisen ilmaston alueella.[4]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hedelmät ovat syötäviä ja syödään tavallisesti sellaisenaan tuoreena. Niistä valmistetaan myös jälkiruokia, hilloja, säilykkeitä ja siirappia. Lajia käytetään myös hunajakasvina ja lääkekasvina. Lisäksi rusojambolaanin puuta on käytetty huonekalujen, laatikoiden ja soitinten valmistuksessa, rakentamisessa sekä polttopuuna.[4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Botanic Gardens Conservation International (BGCI) & IUCN SSC Global Tree Specialist Group: Syzygium jambos IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-1. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 29.3.2020. (englanniksi)
  2. a b Jie Chen & Lyn A. Craven: Syzygium jambos Flora of China. 28.5.2007. eFloras.org. Viitattu 29.8.2012. (englanniksi)
  3. ONKI-ontologiapalvelu, Kassu (suomenkielinen nimi) Suomen Biologian Seura Vanamon putkilokasvien nimistötoimikunta. Viitattu 29.8.2012.
  4. a b c d Syzygium jambos World Agroforestry Centre: AgroForestryTree Database. International Center for Research in AgroForestry. Arkistoitu 7.7.2010. Viitattu 29.8.2012. (englanniksi)
  5. Julia F. Morton: Rose Apple Syzygium jambos Alston Fruits of warm climates. Purdue University. Viitattu 29.8.2012. (englanniksi)