Ruskomangusti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruskomangusti
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Petoeläimet Carnivora
Alalahko: Feliformia
Heimo: Eupleridae
Alaheimo: Madagaskarinmangustit[2] Galidiinae
Suku: Salanoia
Laji: concolor
Kaksiosainen nimi

Salanoia concolor
(I. Geoffroy Saint-Hilaire, 1837)

Synonyymit
  • Galidia concolor I. Geoffroy Saint-Hilaire, 1837[3]
  • Salanoia unicolor[2]
Ruskomangustin levinneisyys
Ruskomangustin levinneisyys
Katso myös

  Ruskomangusti Wikispeciesissä
  Ruskomangusti Commonsissa

Ruskomangusti (Salanoia concolor) on noin 40 cm:n mittainen (josta hännän osuus 15–20 cm) ja 800 g:n painoinen Madagaskarin koillisosissa elävä petoeläin.[1][2] Sen turkki on pääväriltään punaruskea, mutta seassa on myös mustaa ja keltaista karvaa.[2]

Ruskomangustit lepäävät yön kaivamassaan tai omimassaan tunnelissa tai ontossa puussa. Päivällä ne etsivät etenkin hyönteisiä, mutta myös sammakkoeläimiä, matelijoita ja jopa pikkunisäkkäitä ja lintuja. Ruskomangustit syövät linnun munan sisällön, jonka ne saavat esiin ottamalla munan takajalkojensa väliin ja paiskaamalla sen taaksepäin kiveä tai puuta vasten.

Ruskomangustit elävät pareittain.[2] Pari merkitsee reviirinsä perärauhasten eritteellä. Ruskomangustin lisääntymisestä ei tiedetä juuri muuta kuin se, että naaras saa kerrallaan vain yhden poikasen. Laji on vaarantunut elinympäristön tuhoutumisen takia[1].

Ruskomangusti luokiteltiin aiemmin Salanoia-suvun ainoaksi lajiksi.[3] 2000-luvulla Madagaskarin keskiosista kuitenkin löydettiin tieteelle aiemmin tuntematon nisäkäslaji, Salanoia durrelli, joka osoittautui ruskomangustin lähisukulaiseksi ja sijoitettiin sen kanssa samaan sukuun.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Hawkins, A.F.A., Durbin, J. & Dollar, L.: Salanoia concolor IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 12.7.2014. (englanniksi)
  2. a b c d e Nurminen, Matti (toim.): Maailman eläimet: Nisäkkäät 1, s. 143. Helsinki: Tammi, 1986. ISBN 951-30-6530-8.
  3. a b Wilson, Don E. & Reeder, DeeAnn M. (toim.): Salanoia Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed). 2005. Bucknell University. Viitattu 30.5.2011. (englanniksi)
  4. First new species of carnivorous mammal for 24 years is discovered in Madagascar (Arkistoitu – Internet Archive) Durrell Wildlife Conservation Trust. Luettu 14.1.2012. (englanniksi)
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.