Madagaskarinmangustit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Madagaskarinmangustit
Puumangusti (Galidia elegans)
Puumangusti (Galidia elegans)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Petoeläimet Carnivora
Alalahko: Feliformia
Heimo: Eupleridae
Alaheimo: Madagaskarinmangustit
Galidiinae
Gray, 1865
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Madagaskarinmangustit Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Madagaskarinmangustit Commonsissa

Madagaskarinmangustit eli linnustajanäädät (Galidiinae)[1] on Madagaskarilla kotoperäisenä elävään Eupleridae-petoeläinheimoon kuuluva alaheimo. Siihen kuuluu kuusi lajia, jotka edustavat neljää sukua. Aiemmin madagaskarinmangustit luokiteltiin mangustien heimoon, josta ne 2000-luvun alussa erotettiin ja yhdistettiin ennen sivettieläimiin luettujen kolmen Euplerinae-alaheimon lajin kanssa uudeksi Eupleridae-heimoksi.

Madagaskarinmangustit ovat hoikkia, lyhytjalkaisia ja pitkänomaisia eläimiä, jotka liikkuvat ryhminä etsien pieniä selkärankaisia ja hyönteisiä. Ne painavat 600–900 grammaa ja ovat 25–38 sentin pituisia. Ne elävät etupäässä metsissä ja ovat päiväaktiivisia. Kaikki lajit ovat harvinaistuneet elinalueiden vähenemisen ja vieraslajien aiheuttaman kilpailun takia. Kolme alaheimon lajeista on vaarantunut ja kaksi on luokiteltu uhanalaisiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nurminen, Matti (toim.): Maailman eläimet: Nisäkkäät 1, s. 143. (Englanninkielinen alkuteos The Encyclopedia of Mammals 1, sarjassa World of animals). Helsinki: Tammi, 1986. ISBN 951-30-6530-8.
  2. Investigations into the status of a new taxon of Salanoia (Mammalia: Carnivora: Eupleridae) from the marshes of Lac Alaotra, Madagascar. Informaworld (englanniksi)
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.