Rupara

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo paikasta Kavangon alueella Pohjois-Namibiassa. Nkasa Rupara on Caprivin alueella Namibiassa oleva luonnonsuojelualue.


Rupara

Rupara

Koordinaatit: 17°50′42.86″S, 19°4′19.45″E

Valtio Namibian lippu Namibia
Alue Kavangon alue
Aikavyöhyke UTC+1

Rupara (varhaisemmassa painetussa mediassa ja kartoissa myös Lupala, heijastaen ovambojen tapaa ääntää tämän paikan nimi) on asuttu paikka ja Suomen Lähetysseuran entinen lähetysasema Kavangolla Pohjois-Namibiassa. Se kuuluu Kahengen vaalipiiriin. Se sijaitsee 76 km länteen Runnusta ja 57 km kaakkoon Nkurenkurusta.

Lähetysaseman historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Lähetysseura perusti ensimmäisen lähetysasemansa Kavangolle Nkurenkuruun v. 1929 alusta lähtien. Siellä työskennellyt pastori Aatu Järvinen (myöh. Järvineva) perusti v. 1931 pienen työpisteen Ruparaan ja rakensi sinne kahden huoneen rakennuksen lähetystyöntekijän asunnoksi sekä neljä pyöreätä majaa poliklinikkaa varten. Tämän lähetysaseman työntekijäksi tuli vuoden 1932 huhtikuussa sairaanhoitaja Anna Rautaheimo.[1]

Poliklinikalla oli v. 1935 sisäpotilaina yli sata henkilöä, ja polikliinistä hoitoa saaneiden määrä raportoidaan “tuhansiksi”.[1]

Samana vuotena Ruparaan saapui opettaja Maija Länsiö, jolle oli annettu tehtäväksi koulutyön kehittäminen uukuangalin heimon itäosissa.[1]

Rupara nykyisin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruparassa toimii yhteiskoulu, jossa on kymmenen luokkaa. Sen yhteydessä on myös asuntola, jossa kauempaa kotoisin olevat oppilaat asuvat. Kylässä on edelleen myös klinikka.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Peltola, Matti: Sata vuotta suomalaista lähetystyötä 1859–1959. II: Suomen Lähetysseuran Afrikan työn historia., s. 221. Helsinki: Suomen Lähetysseura, 1958.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Uotila, Liisa: Okavangon suomalaiset lähetysasemat: Lupala. Teoksessa: Okavango. Suomen lähetysseura, 1958, ss. 74-86.
Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.