Sambesi (alue)

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Caprivi)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sambesin alue Namibian kartalla.

Sambesi, entinen Caprivi eli Liambezi on yksi Namibian kolmestatoista hallinnollisesta alueesta. Sambesin alue työntyy kapeana kiilana Namibian koillisosasta itään Sambian ja Botswanan välistä Sambesijoelle ja Zimbabwen rajan tuntumaan asti. Sen pinta-ala on 19 532 km².[1] Vuonna 2001 alueen väkiluku oli noin 80 000.[2] Alue sijaitsee Angolan, Botswanan, Sambian ja Zimbabwen yhtymäkohdassa.

Sambesin pääkaupunki on Katima Mulilo. Alueen halki virtaa kahdeksan jokea, joista vain yhdessä, Sambesissa, on vettä ympäri vuoden. Se on trooppista aluetta, ja siellä elää monia eläinlajeja. Alueella onkin viisi luonnonsuojelualuetta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksan keisarikunta valtasi alueen kesällä 1890 ja nimesi sen Capriviksi Saksan valtakunnankansleri Leo von Caprivin mukaan[3]. Hän oli järjestellyt alueen Saksalle vaihtokaupalla Britannian kanssa (vaihdettiin Sansibariin). Caprivi liitettiin alueena Saksan Lounais-Afrikkaan, josta saatiin Caprivin kautta yhteys Sambesijokeen ja sitä kautta Saksan hallitsemaan Tanganjikaan (Tansaniaan) ja Intian valtamereen.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen alue palasi Britannian hallintoon osana Betsuanamaata. Tällöin se oli geopoliittisesti vähäarvoinen. Uudelleen se nousi maailmanpolitiikkaan 1980-luvulla, kun Angolan sissijärjestö UNITA käytti sitä tukialueenaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.