Ruotokalat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruotokalat
Naiskala (Albula vulpes)
Naiskala (Albula vulpes)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Kehittyneet luukalat Neopterygii
Ylälahko: Elopomorpha
Lahko: Naiskalat
Albuliformes
Forey et al., 1996[1]
Heimo: Ruotokalat
Albulidae
Bleeker, 1859
Suvut
Katso myös

  Ruotokalat Wikispeciesissä
  Ruotokalat Commonsissa

Ruotokalat (Albuliformes)[2] eli naiskalat[3] on viuhkaeväisten luokkaan kuuluva kalalahko, johon sisällytetään vain yksi heimo, ruotokalat (Albulidae), jossa on kolme sukua ja 13 lajia.[4][5] Käsitykset lahkon laajuudesta kuitenkin vaihtelevat. On esitetty paluuta laajempaan lahkorajaukseen, jossa myös liskoankeriaat (Halosauridae) ja piikkiankeriaat (Notacanthidae) sisältyvät naiskaloihin eivätkä erilliseen piikkiankeriaskalojen lahkoonsa (Notacanthiformes).[6]

Ruotokalojen läheisimpiä sukulaisia ovat tarponikalojen lahkon (Elopiformes) tarponit (Megalopidae) ja lady- eli hopeakalat (Elopidae). Tarponeista poiketen ruotokalojen suu avautuu selvästi kuonon alapuolelle, joten kuono ei ole tarponimaisesti ylös työntyvä. Naiskalat kykenevät ladykalojen ja tarponien tapaan hengittämään ilmaa uimarakkoonsa, minkä ansiosta ne voivat tulla toimeen vähähappisissakin vesissä. Samaan Elopomorpha-ylälahkoon kuuluvat myös ankeriaskalat. Kaikkien näiden elämänkiertoon kuuluu nauhamainen leptocephalus-toukka, joka ei lainkaan muistuta aikuista kalaa.

Ruotokalojen heimon lajit ovat vaelluskaloja. Niitä tavataan kaikkialta maailmasta lämpimistä valtamerten rannikkovesistä, murtovedet mukaan lukien. Kalat asuvat pääasiassa jokien suualueilla, mutta ne vaeltavat merelle kutemaan kuun kierron mukaisissa sykleissä. Ne käyttävät ravinnokseen matalahkojen rannikkovesien pohjassa eläviä matoja, nilviäisiä ja äyriäisiä. Naiskalojen havaitaan usein heilauttavan pyrstöään merenpinnan yläpuolella.

Ruotokalojen vartalo on hopeanhohtoinen ja solakka, ja niiden selkäpuoli on yleensä sinertävä tai vihertävä. Selkä- ja rintaevät ovat mustat. Aikuisten ruotokalojen pituus on yleensä 40–100 cm, mutta jotkut lajit voivat kasvaa runsaan metrin mittaisiksikin. Kalojen paino on tavallisesti yhdestä kolmeen kiloa.

  1. Joseph S. Nelson & Hans-Peter Schultze & Mark V. H. Wilson: Origin and Phylogenetic Interrelationships of Teleosts, s. 131. Verlag Dr. Friedrich Pfeil, 2010. ISBN 978-3899371079. Teoksen verkkoversio (viitattu 15.01.2011). (englanniksi)
  2. Ruotokalat (naiskalat) – Albuliformes Suomen Lajitietokeskus. Viitattu 1.8.2024.
  3. Markku Varjo, Lauri Koli ja Harri Dahlström: Maailman kalojen nimet, s. 16. Vanamo, 2004. ISBN 951-9108-13-0.
  4. Order Summary for Albuliformes (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). (englanniksi)
  5. Family Albulidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). (englanniksi)
  6. Nelson, Joseph S.: Fishes of the World. 4th edition.. Wiley, 2006. ISBN 0-471-25031-7.
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.