Piikkiankeriaat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piikkiankeriaat
Isopiikkiankerias (Notacanthus sexspinis)
Isopiikkiankerias (Notacanthus sexspinis)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Piikkiankeriaskalat Notacanthiformes
Heimo: Piikkiankeriaat
Notacanthidae
Rafinesque, 1815
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Piikkiankeriaat Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Piikkiankeriaat Commonsissa

Piikkiankeriaat (Notacanthidae) on piikkiankeriaskaloihin kuuluva kalaheimo. Heimon lajit ovat syvänveden kaloja, joita tavataan kaikista valtameristä.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisimmat pikkiankeriaisiin kuuluvat fossiilit on ajoitetu myöhäiselle liitukaudelle. Nykyään heimoon kuuluu noin 10 lajia. Lajeja ovat muun muassa piikkiankerias (Notacanthus chemnitzii), isopiikkiankerias (Notacanthus sexspinis), nuija-ankerias (Lipogenys gillii) ja atlantinpiikkiankerias (Polyacanthonotus africanus). Piikkiankeriaat kasvavat korkeintaan 40–50 cm pitkiksi ja koiraat ovat usein naaraita pienmpiä. Ruumiinrakenteeltaan ne ovat pitkiä ja pyrstö on pitkä ja päätä kohden kapeneva. Peräevä on pitkä ja selkäevä koostuu erillistä piikeistä kaikilla muilla paitsi nuija-ankeriaalla. Lajien suomut ovat melko pienet ja väriltään ruskeat tai harmaat. Suu on pienehkä ja hampaita ei ole tai ne ovat pieniä. Piikkiankeriailla on liskoankeriaiden, naiskalojen, ankeriaiden ja tarponikalojen kaltainen toukkavaihe.[1][2][3][4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piikkiakeriaslajeja tavataan Atlantin, Intian valtameren ja Tyynenmeren alueilta. Ne elävät syvissä vesissä tyypillisesti 125–3 570 metrin syvyydellä merenpinnasta. Kalojen ravinto koostuu pohjaeläimistä kuten monisukamadoista, pienistä äyriäisistä ja sammaleläimiä. Pikkiankeriaislajien kannasta naaraita on huomattavasti enemmän kuin koiraita.[1][2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Family Notacanthidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 13.7.2011. (englanniksi)
  2. a b Joseph S. Nelson: Fishes of the world, s. 113. John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 13.07.2011). (englanniksi)
  3. a b Family Notacanthidae (PDF) FAO. Viitattu 13.07.2011. (englanniksi)
  4. Markku Varjo, Lauri Koli ja Harri Dahlström: Maailman kalojen nimet, s. 16. Suomen Biologian Seura Vanamo, 2004. ISBN 951-9108-13-0.
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.