Rue Saint-Jacques

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rue Saint-Jacques ja Sorbonne.

Rue Saint-Jacques on noin 1,5 kilometrin pituinen katu Pariisin 5. arrondissementissa, Quartier latinissa. Tämän nimisenä se johtaa rue suunnilleen pohjois-etelä-suunnassa Galandelta Boulevard du Port-Royalille. Sen suorana jatkeena pohjoisessa on lyhyt Rue du Petit-Pont, joka johtaa Seinelle, sekä edelleen Citén saarella Rue de la Cité ja Seinen pohjoispuolella Rue Saint-Martin. Etelässä sen jatkeena on Rue du Faubourg Saint-Jacques.

Rue Saint-Jacques on Pariisin vanhin katu.[1] Sen paikalla oli katu jo roomalaisaikaisessa Lutetiassa ennen ajanlaskumme alkua.[2] Se oli useiden vuosisatojen ajan keskeinen Pariisin keskustasta etelään johtava kulkuväylä, mutta se menetti pitkälti liikenteellisen merkityksensä, kun Napoleon III:n aikana Haussmannin johdolla suoritettujen laajojen uudisrakennustöiden yhteydessä noin 200 metriä sitä lännemmäksi rakennettiin sen kanssa yhdensuuntainen, huomattavasti leveämpi Boulevard Saint-Michel. Katu muodosti aikoinaan myös alkuosan Pariisista Santiago de la Compostelaan johtaneesta pyhiinvaellusreitistä.[3]

Rakennuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rue Saint-Jacquesin varrella olevista rakennuksista epäilemättä huomattavin on Pariisin yliopistojen rakennuskompleksi Sorbonne, jonka suuri tontti rajoittuu idässä Rue Saint-Jacquesiin.

Rue Saint-Jacquesin varrella ovat myös tutkimuslaitos Collège de France sekä vanha ja maineikas koulu Lycée Louis-le-Grand.

Saint-Séverinin kirkko sijaitsee Rue Saint-Jacquesin varrella, mutta sen pääjulkisivu ja pääovi ovat pienemmän kadun, rue des Prêtres-Saint-Séverinin puolella.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset nimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisellä Rue Saint-Jacquesilla on aikojen kuluessa ollut monia nimiä. Roomalaisaikana sen nimi oli Via Superior. Myöhemmin se on ollut tunnettu muun muassa nimillä Grand’rue du Petit-Pont ("Pikkusillan suurkatu") ja Grand’rue Saint-Jacques-des-Prêcheurs ("Saarnaajien Pyhän Jaakobin suurkatu"). Nykyisen nimensä se sai vuonna 1806.[1]

Pyhiinvaellusreitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Rue Saint-Jacques merkitsee Pyhän Jaakobin katua. Nimensä katu on saanut siitä, että se oli aikoinaan osa Espanjan Santiago de la Compostelaan johtanutta Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreittiä.[1] Myös Santiago de Compostela on saaut nimensä apostoli Jaakobin (esp. Santiago) mukaan. Pariisissa pyhiinvaeltajat kokoontuivat tavallisesti Seinen pohjoispuolella sijainneella Saint-Jacques-de-la-Boucherie -nimisellä kirkolla, josta nykyisin on jäljellä vain torni, Tour Saint-Jacques. Sieltä reitti kulki etelään Seinen yli ja edelleen Rue Saint-Jacquesia pitkin.

Kaupunginmuuri ja portti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porte Saint-Jacques lähiympäristöineen Pariisin kartassa vuodelta 1550.

Filip Augustuksen aikainen Pariisin kaupunginmuuri leikkasi nykyisen Rue Saint-Jacquesin lähellä nykyisen, Panthéonille johtavan Rue Soufflot'n risteystä. Paikalla muurissa oli portti, porte Saint-Jacques, joka lähellä sijainneen luostarin mukaan tunnettiin myös nimellä Porte Notre-Dames-des-Champs. Tämän portin kautta Kaarle VII:n sotajoukot saapuivat Pariisiin satavuotisen sodan aikana vuonna 1436. Portti purettiin vuonna 1684.[4]

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Rue Saint-Jacques: Paris' oldest street French Moments. Viitattu 16.4.2016. (englanniksi)
  2. Alan Tillier: Kaupunkikirjat, Pariisi, s. 20–21, 149, 150. WSOY, 2009. ISBN 978-951-0-34729-4.
  3. Salvador Dali Sundial on Rue Saint-Jacques in Paris Eutouring.com. (englanniksi) Viitattu = 16.4.2016
  4. Rue Saint-Jacques CosmoVisions. Viitattu 16.4.2016. (ranskaksi)