Rudolf Diels

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rudolf Diels

Rudolf Diels (16. joulukuuta 190018. marraskuuta 1957) oli saksalainen natsipoliitikko. Hän oli Hermann Göringin suojatti ja johti natsi-Saksan salaista valtionpoliisia Gestapoa 1933–1934.

Palveltuaan ensimmäisessä maailmansodassa Diels opiskeli lakia Marburgin yliopistossa. Diels meni töihin Preussin sisäministeriöön 1930 ja toimi poliisin neuvonantajana 1932. Hänen tehtävänsä tuolloin oli rajoittaa poliittisten radikaalien, sekä kansallissosialistien että kommunistien toimia. Adolf Hitlerin noustua valtaan vuonna 1933, Göringistä tuli Preussin ministeri. Diels ilmoittautui välittömästi natsien kannattajaksi ja sai Göringin puolelleen. Göring teki hänestä Preussin uuden valtionpoliisin osasto 1A:n johtajan. Osasto nimettiin pian uudelleen Gestapoksi.

Diels sai kilpailijoistaan kuten Reinhard Heydrichista voimakkaita vihollisia. Pitkien puukkojen yönä Hitlerin johtama kansallissosialistinen puolue suoritti sisäisiä puhdistuksia ja kosti poliittisille vihollisilleen. Mustamaalattu Diels onnistui pakenemaan täpärästi ja välttymään hankaluuksilta. Hänet erotettiin Gestapon johdosta 1. huhtikuuta 1934, kun virka siirtyi Heinrich Himmlerille. Diels tyytyi pienempiin tehtäviin ja meni myöhemmin naimisiin Göringin serkun kanssa. Diels säilytti henkensä natsi-Saksan johdon sisäisissä valtakiistoissa lähinnä Göringin ansiosta.

Sodan jälkeen Diels työskenteli Ala-Saksin hallinnossa ja sisäministeriössä, kunnes jäi eläkkeelle 1953. Hän kuoli metsästysonnettomuudessa saamiinsa haavoihin.

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.