Rosalind Franklin

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rosalind Franklin CC-BY-SA.png

Rosalind Elsie Franklin (25. heinäkuuta 192016. huhtikuuta 1958) oli englantilainen kemisti. Hän teki merkittävää uraauurtavaa tutkimusta (DNA, virukset ja hiili). Hänet tunnetaan erityisesti osuudestaan DNA:n rakenteen selvittämiseen vuonna 1953.

Rosalind Franklin syntyi Lontoossa, mutta asui useita vuosia elämästään myös Pariisissa. DNA-molekyylejä hän tutki King's Collegessa Lontoossa, jossa hän tapasi myös Maurice Wilkinsin. Yleisten arvioiden mukaan Francis Crick ja James Watson löysivät DNA-molekyylin rakenteen Rosalind Franklinin röntgendiffraktiokuvien avulla. Tiede-lehden artikkelissa on kuvattu tätä potentiaalista kilpailua tiedemaailmassa.[1]

Kertomuksen mukaan Maurice Wilkins näytti salaa Watsonille ja Crickille Franklinin kuvia hänen siitä tietämättä. Miehet julkaisivat tulokset ennen Rosalind Franklinia. Rosalind Franklin kuoli syöpään 37-vuotiaana vuonna 1958. Siksikään hän ei ehtinyt saada merkittävästä työstään Nobel-palkintoa, joka myönnetään yleensä vain eläville. Wilkins, Watson ja Crick saivat Nobel-palkinnon vuonna 1962.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Herrojen briljantti arvaus ratkaisi elämän mysteerin Tiede-lehti 3/2003. Viitattu 13.2.2015.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.