Rosalind Franklin

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rosalind Franklin CC-BY-SA.png
DNA icon (25x25).png
DNA:n historia
William Astbury
Oswald Avery
Herbert Boyer
Francis Crick
Erwin Chargaff
Max Delbrück
Rosalind Franklin
Phoebus Levene
Linus Pauling
Erwin Schrödinger
James D. Watson
Maurice Wilkins

Rosalind Elsie Franklin (25. heinäkuuta 192016. huhtikuuta 1958) oli englantilainen kemisti. Hän teki merkittävää uraauurtavaa tutkimusta (DNA, virukset ja hiili). Hänet tunnetaan erityisesti osuudestaan DNA:n rakenteen selvittämiseen vuonna 1953.

Rosalind Franklin syntyi Lontoossa, mutta asui useita vuosia elämästään myös Pariisissa. DNA-molekyylejä hän tutki King's Collegessa Lontoossa, jossa hän tapasi myös Maurice Wilkinsin. Yleisten arvioiden mukaan Francis Crick ja James Watson löysivät DNA-molekyylin rakenteen Rosalind Franklinin röntgendiffraktiokuvien avulla. Tiede-lehden artikkelissa on kuvattu tätä potentiaalista kilpailua tiedemaailmassa.[1]

Kertomuksen mukaan Maurice Wilkins näytti salaa Watsonille ja Crickille Franklinin kuvia hänen siitä tietämättä. Miehet julkaisivat tulokset ennen Rosalind Franklinia. Rosalind Franklin kuoli syöpään 37-vuotiaana vuonna 1958. Siksikään hän ei ehtinyt saada merkittävästä työstään Nobel-palkintoa, joka myönnetään yleensä vain eläville. Wilkins, Watson ja Crick saivat Nobel-palkinnon vuonna 1962.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Herrojen briljantti arvaus ratkaisi elämän mysteerin Tiede-lehti 3/2003. Viitattu 13.2.2015.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.