Auringon soihtu

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Roihupurkaus)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Auringon soihtu

Auringon soihtu (vaihtoehtoisia nimityksiä purkaus, roihupurkaus, roihu tai flare ) tarkoittaa voimakasta auringon purkausta. Soihdut ovat yksi Auringon aktiivisuuden ilmentymä. Soihdun voima on kymmenien miljoonien vetypommien luokkaa. Koronassa tapahtuva soihtu kuumentaa koronan kymmenien miljoonien kelvinin lämpötilaan. Soihtu kiihdyttää atomien ja hiukkasten nopeuksia lähelle valon nopeutta, ja se havaitaan monilla aallonpituusalueilla, kuten radioalueella, näkyvän valon alueella ja röntgenalueella. Maassa Auringon soihdut aiheuttavat radiohäiriöitä ja revontulia.

Auringon purkaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soihtu alkaa paikasta, missä on monia erimerkkisiä magneettisia napoja edustavia auringonpilkkuja. Tällaisessa paikassa on voimakas, monimutkainen magneettikenttä. Yhtäkkiä käy niin, että magneettinen voimaviivarakenne yksinkertaistuu ja osa suljetuista voimaviivoista repeää avoimiksi. Magneettikenttään sitoutuneesta energiasta vapautuu osa räjähdysmäisesti, ja aurinkotuulimyrsky sinkoutuu ulos pitkin auringon magneettisia voimaviivoja.

Kun Aurinko on aktiivinen, soihtuja on muutama päivässä ja hiljaisena aikana noin yksi viikossa.

Soihdun protonit saapuvat noin 15 minuutissa Maahan. Soihtujen oletetaan olevan vaarallisia pitkillä avaruuslennoilla. Niihin liittyy Auringon koronan massaviskautumisia, jotka aiheuttavat Maassa revontulia. Revontulet syntyvät auringon hiukkaspurkausten osuessa Maan ilmakehään.

Astronautteihin kohdistuvat riskit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Todella voimakkaita soihtuja on kymmenien-satojen vuosien välein, vielä voimakkaampia vielä harvemmin. Soihdun varoitusaika on muutama tunti ja kesto noin 15 minuuttia. Harvinaisen voimakas soihtu saattaa aiheuttaa vakavan säteilysairauden tai kuoleman alumiinista tehdyssä avaruusaluksessa.[1] Pienemmät annokset lisäävät syöpäriskiä. Joidenkin tietojen mukaan voimakas, vuoden 1972 suurpurkauksen kaltainen soihtu aiheuttaa avaruuspuvussa oleskelevalle monissa tapauksissa muutaman viikon sisällä kuolemaan johtavan 4 Sv annoksen, ja avaruusaluksen sisälläkin sallittua huomattavasti suuremman 0,1 Sv annoksen, joka saattaa kasvattaa syöpäriskiä.

Auringon aktiivisuusluokitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auringon aktiivisuutta kullakin ajankohdalla merkitään kirjaimilla A, B, C, M tai X. Nämä jaetaan alaluokkiin (esim. A1, A2, .... A9). X2 on kaksi kertaa voimakkaampi purkaus kuin X1 ja neljä kertaa voimakkaampi kuin M5. normaalisti Auringon aktiivisuus on välillä A ... C. Noin 20 vuoden välein toistuu luokan X20 tai yli soihtu jonka säteily on 2 mW neliömetrille.

Muiden tähtien soihdut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muilla tähdillä havaitaan voimakkaita soihtuja. Eniten ja voimakkaimpia soihtuja on nuorilla tähdillä, esimerkiksi ns. flare-tähdillä jotka ovat punaisia kääpiöitä. Joillain Aurinkoa muistuttavilla vanhoilla tähdillä on havaittu voimakkaita niin sanottuja supersoihtuja, jotka ovat 100-10 miljoonaa kertaa Auringossa satunnaisesti esiintyjä suuria 10[2] ergin energian vapauttavia soihtuja voimakkaampia. Väitetään ettei näin suuria soihtuja olisi sattunut kahteen miljoonaan vuoteen.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]