Rohtoparkkipuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rohtoparkkipuu
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Garryales
Heimo: Eucommiaceae
Suku: Rohtoparkkipuut
Eucommia
Laji: ulmoides
Kaksiosainen nimi

Eucommia ulmoides
Oliv.

Katso myös

  Rohtoparkkipuu Wikispeciesissä
  Rohtoparkkipuu Commonsissa

Rohtoparkkipuu[2] eli eukommia (Eucommia ulmoides) on Kiinan keski- ja kaakkoisosissa luontaisesti kasvava puulaji, joka on heimonsa ainoa laji.

Rohtoparkkipuut ovat kaksikotisia, emipuiden hedelmät ovat siipipalteisia pähkylöitä. Puun rungon kaarna on korkkimaista ja syväuurteista. Lehdet ovat kiiltäviä ja suippukärkisiä. Repäistynä lehden suonista valuu nopeasti säikeiksi kovettuvaa maitiaisnestettä. Rohtoparkkipuun maitiaisneste on heikkolaatuisen kumin raaka-aine ja sitä käytetään myös kiinalaisessa lääketieteessä. Myös puun kuorta käytetään rohdoksena.[3]

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto pitää lajia vaarantuneena. Sen populaatioon kuuluu vain alle tuhat täysikasvuista yksilöä. Lajia viljellään paljon, mutta sen luonnollisten esiintymien liikakäyttö on tehnyt siitä uhanalaisen. Sitä käytetään erityisesti perinteisessä kiinalaisessa lääkinnässä verenpainelääkkeenä.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eucommia ulmoides IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. Räty, Ella (toim.): Viljelykasvien nimistö. Helsinki: Puutarhaliiton julkaisuja nro 363, 2012. ISBN 978-951-8942-92-7.
  3. Mitchell, A. & Wilkinson, J. (suomentanut A. Kurtto): Euroopan puuopas, s. 171. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 2009. ISBN 951-1-14705-6.
  4. Rivers, M. C.: Eucommia ulmoides The IUCN Red List of Threatened Species. 2018. IUCN. Viitattu 28.12.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.