Roger Bannister

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roger Bannister
79-vuotias Bannister maaliskuussa 2009.
79-vuotias Bannister maaliskuussa 2009.
Henkilötiedot
Syntynyt23. maaliskuuta 1929
Harrow, Iso-Britannia
Kuollut3. maaliskuuta 2018 (88 vuotta)
Oxford, Iso-Britannia
Uran tiedot
Laji 800 metrin juoksu, mailin juoksu ja 1 500 metrin juoksu
Mitalit
Maa:  Yhdistynyt kuningaskunta
Miesten yleisurheilu
EM-kilpailut
Kultaa Kultaa Bern 1954 1 500 m
Pronssia Pronssia Bryssel 1950 800 m

Roger Bannister (23. maaliskuuta 1929 Harrow, Iso-Britannia3. maaliskuuta 2018 Oxford, Iso-Britannia[1]) oli brittiläinen keskimatkojen juoksija ja neurologi. Hänet muistetaan parhaiten ensimmäisenä haamumailin juosseena miehenä.

Juoksu-ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roger Bannister vuonna 1953.

Roger Bannister oli lahjakas juoksija, joka pääsi uransa alkuvaiheessa hyviin tuloksiin vähäisellä harjoittelulla. Opiskellessaan lääketiedettä Oxfordissa hän harjoitteli juoksua aluksi vain kerran viikossa eikä myöhemminkään enempää kuin puoli tuntia päivässä. Vuoden 1950 EM-kisoissa Bannister sai pronssia 800 metrillä ja Helsingin olympialaisissa hän sijoittui 1 500 metrillä neljänneksi. Häntä pidettiin jopa ennakkosuosikkina, mutta alku- ja välierien rasitus taittoi parhaan terän Bannisterin pelätystä kirikyvystä.

Olympiavoiton jäätyä unelmaksi Bannister otti uuden tavoitteen: mailin juoksemisen alle neljän minuutin. 6. toukokuuta 1954 Bannister asettui lähtöviivalle Iffley Roadin kentällä Oxfordissa. Alkuperäisen suunnitelman mukaisesti Chris Brasher veti kaksi ensimmäistä kierrosta ja Chris Chataway kolmannen, jonka jälkeen Bannister siirtyi kärkeen ja ylitti maaliviivan ajassa 3.59,4. Melkein yhtä kuuluisa kuin itse ennätys on tiedotus, jolla tulos ilmoitettiin yleisölle. Tämän tiedotuksen kuulutti Norris McWhirter, entinen kuuluisa oxfordilaisurheilija ja myöhemmin englantilainen yleisurheiluselostaja, seuraavasti:[2]

»Hyvät naiset ja herrat, tässä ovat yhdeksännen lajin, yhden mailin, tulokset: ensimmäinen numero 41 R.G. Bannister Amateur Athletic Associatonista sekä aikaisemmin Exeterin ja Mertonin Collegeista, ajalla joka on uusi kilpailu- ja rataennätys ja joka, edellyttäen, että se hyväksytään, on oleva uusi Englannissa syntyneiden, Britannian kansallinen, Britanniassa kilpailleiden, Brittiläisen kansainyhteisön ja maailman ennätys. Aika on KOLME (seuraavat sanat hukkuivat yleisön meteliin) MINUUTTIA viisikymmentäyhdeksän pilkku neljä sekuntia.»

Bannister lupasi lahjoittaa solmion jokaiselle neljä minuuttia maililla aloittaneelle juoksijalle. Hän joutui kuitenkin luopumaan tästä lupauksesta alittajien määrän kasvaessa liian suureksi.

Bannisterin ennätys ei kuitenkaan kestänyt kauan, vaan Australian John Landy rikkoi sen vain 46 päivää myöhemmin Turussa. Elokuussa juoksijat kohtasivat toisensa Kansainyhteisön kisoissa Vancouverissa. Bannister osoittautui paremmaksi elämänsä parhaaksi jääneellä ajalla 3.58,8, mutta se ei riittänyt maailmanennätyksen takaisin saamiseen. Myöhemmin syksyllä Bannister voitti EM-kultaa Bernissä. Kilpailu oli hänen uransa viimeinen.

Bannister on todennut: ”Havaitsin pidemmät matkat ikävystyttäviksi. Maili oli juuri sopiva.” Hänestä kertova elämäkerta on nimeltään The Four Minute Mile (1955). Vuonna 1975 Bannister joutui auto-onnettomuuteen, jossa hän oli vähällä menettää henkensä. Häneltä katkesi seitsemän kylkiluuta ja hänen toinen nilkkansa vaurioitui niin pahoin, että hän joutui jättämään juoksuharrastuksensa.

Ammattiura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bannister oli koulutukseltaan lääkäri ja hänestä tuli huipputason neurologi. Hän käynnisti ohjelman anabolisten steroidien testaamiseksi urheilijoista. Bannister suhtautui lääkeaineiden käyttöön urheilussa erittäin kielteisesti. Hänellä oli useita luottamustehtäviä urheilun parissa. Hänet aateloitiin vuonna 1975.

Henkilökohtaiset ennätykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 880 jaardia 1.50,7
  • 1 500 m 3.42,2
  • Maili 3.58,8

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sir Roger Bannister: First man to run a mile in under four minutes dies at 88 BBC Sport. 4.3.2018. BBC. Viitattu 4.3.2018. (englanniksi)
  2. R.L. Quercetani: ”1 500 ja 1 maili”, Kilpakenttien kuninkaat – Yleisurheilun historia 1864–1964, s. 149–150. Suomentanut Pentti Vuorio. Helsinki: WSOY, 1965.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Edeltäjä:
Gunder Hägg Ruotsi
Miesten mailin maailmanennätyksen haltija
6. toukokuuta 1954 – 21. kesäkuuta 1954
Seuraaja:
John Landy Australia