Robert Indiana

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robert Indiana työskentelee Mainessa

Robert Indiana (omalta nimeltään Robert Clark, 13. syyskuuta 1928 New Castle, Indiana19. toukokuuta 2018[1]) oli yhdysvaltalainen pop-taiteilija.

Indiana muutti New Yorkiin vuonna 1954 ja kiinnostui pop-taiteesta. Hän ryhtyi käyttämään kaupallisessa taiteessa huomiota herättäviä kuvia, joisa oli nähtävissä eksistentialistisia piirteitä. Ajan myötä hänen tekniikkansa kehittyi ja hänen töissään on usein yksinkertaisia, selkeitä ikonimaisia sanoista ja numeroista muodostuvia kuvia. Indiana tunnetaan myös Milwaukee Bucks -joukkueen kotikenttänä toimineen koripallokentän ainutlaatuisesta maalauksesta. Puolet kentästä on suuren M-kirjaimen peitossa. Taipei 101 -pilvenpiirtäjän aulassa oleva veistos 1-0 (vuodelta 2002) muodostuu monivärisistä numeroista, jotka kuvaavat maailmankaupan kulkua ja ihmiselämän kuvioita.

Indiana on työskennellyt myös lavastajana ja pukusuunnittelijana ja hän esiintyy Andy Warholin elokuvassa Eat, joka koostuu yhdestä 45 minuutin mittaisesta kohtauksesta, jossa Indiana syö sientä.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Robert Indiana.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Robert Indiana

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]