Pukusuunnittelija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pukusuunnittelija tarkoittaa elokuvatuotannossa taiteellisesti päävastuullista suunnittelijaa. Pukusuunnittelija rinnastetaan koulutukseltaan ja työn vaativuudeltaan lavastajaan, ohjaajaan ja kuvaajaan. Suurin osa elokuva-pukusuunnittelijoista työskentelee keikkatyöläisinä tuotantoyhtiöissä. Myös teattereissa käytetään vierailevia pukusuunnittelijoita. Suomessa pukusuunnittelijoita työskentelee elokuva-alalla pääsääntöisesti 10-15 henkilöä, ja sivutoimisesti alle 50 henkilöä. Elokuvapuolella ammattikunta on pieni, mutta hyvin järjestäytynyt. Pukusuunnittelija suunnittelee puvustuksia teatteriesityksiin, tv-ohjelmiin ja elokuviin. Osa pukusuunnittelijoista suunnittelee myös lavastuksia.

Pukusuunnittelija tekee tiivistä yhteistyötä ohjaajan, lavastajan, kuvaajan (elokuva), ja näyttelijöiden, eli niin sanotun taiteellisen henkilökunnan kanssa, sekä toteuttavan ja teknisen henkilökunnan kanssa. Pienemmissä tuotannoissa pukusuunnittelija voi toteuttaa itse suunnittelemansa asut. Suuremmissa tuotannoissa hän piirtää mallikuvat ja työkuvat, sekä hankkii materiaalit ja valvoo toteutusta.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pukusuunnittelua voi opiskella yliopistotasolla Taideteollisessa korkeakoulussa. Ammattikorkeakouluissa voi opiskella teatteripuvustusta. Ammattiin voi hankkia pätevyyden myös oppisopimuskoulutuksella, mikä on harvinaisempaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]