Robert Del Naja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robert Del Naja
Robert del Naja vuonna 2007 Barcelonassa.
Robert del Naja vuonna 2007 Barcelonassa.
Henkilötiedot
Syntynyt21. tammikuuta 1965 (ikä 59)
Muusikko
Taiteilijanimi 3D, Delge
Aktiivisena 1983–
Tyylilajit trip hop, electronica
Yhtyeet Massive Attack
The Wild Bunch
Unkle
Aiheesta muualla
delnaja.com

Robert Del Naja (s. 21. tammikuuta 1965lähde? Brighton), tunnetaan myös nimellä "3D", on englantilainen taiteilija ja muusikko. Hän oli alun perin graffititaiteilija ja kuului myös bristolilaiseen hip hopia ja reggaeta esittäneeseen The Wild Bunch - sound systemiin. Myöhemmin hän oli perustamassa Massive Attackia ja on tätä nykyä yhtyeen johtohahmo. Häntä voidaan pitää Bristolin kaupunki- ja nuorisokulttuurin merkittävänä vaikuttajana.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Del Najan musiikki on pääsääntöisesti hyvin elektronista, niin sanottua trip hopia. Hän myös laulaa rap-osuuksia. Hänen musiikillinen tyylinsä on aina yhdistetty "Bristolin saundiin", ja hän on työskennellyt muiden samasta ympäristöstä kotoisin olevien artistien kuten Trickyn ja Roni Sizen kanssa. Del Najan mukaan he kaikki kasvoivat punk- ja funk-musiikkia kuunnellen, ja samat asenteet siirtyivät myöhemmin heidän omaan musiikkiinsa. [1]

Del Naja on kirjoittanut aktiivisesti musiikkia Massive Attackille varsinkin yhtyeen Mezzanine-albumista lähtien. Kyseinen albumi muutti yhtyeen musiikkia kitaravoittoisemmaksi, enemmän Del Najan toivomaan suuntaan (hän itse myöntää, että hän sai tämän aikaan olemalla yhtyetovereidensa edessä tarpeeksi jääräpäinen [2]). Mezzaninella kuullaan Del Najan ääntä muutamalla kappaleella. Kappale "Inertia Creeps" on saanut vaikutteita Del Najan kokemuksista Istanbulissa.

Massive Attackin neljäs albumi, 100th Window, on käytännössä kokonaan Del Najan käsialaa. Se on saanut osakseen ristiriitaisia arvosteluja.

Kuvataiteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Del Naja aloitti taiteilijanuransa graffitien parissa. Hänen erilaisia teoksiaan on ollut lehdissä ja äänitteiden kansissa, ja hän on julkaissut taiteestaan kirjan. Hänen sanotaan aikoinaan ottaneen osaa suurimpaan Isossa-Britanniassa koskaan olleeseen "graffitisotaan" wolverhamptonilaisen artistin Goldien kanssa.

Henkilö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Del Najalla on ollut useita riitoja Massive Attackin muiden jäsenten kanssa, varsinkin Mezzaninen teon aikoihin. Tästä uutisoitiin tuolloin brittiläisessä musiikkilehdistössä näkyvästi. [2]

Del Naja on poliittisesti aktiivinen ja on kritisoinut brittihallituksen toimia, vastustaen muun muassa vuoden 2003 Irakin sotaa. Vuonna 2005 hän järjesti Portishead-yhtyeen Adrian Utleyn ja Geoff Barrowin kanssa hyväntekeväisyyskonsertin Bristolissa vuoden 2004 tsunamin uhrien hyväksi.

Del Naja pidätettiin vuonna 2003 epäiltynä lapsipornon hallussapidosta, mutta häntä vastaan ei lopulta nostettu yhtään syytettä. [3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]