Ritchie Boys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ritchie Boys oli noin 10 000 nuoren saksalaisen, lähinnä juutalaisten muodostama joukko, joka liittyi Yhdysvaltain armeijaan. Heidät koulutettiin armeijan tiedustelukoulussa, Camp Ritchiessä, Marylandissä. He saivat erityiskoulutuksen psykologiseen sodankäyntiin. Kulttuuritaustansa ja saksan kielen osaamisen johdosta heidän katsottiin soveltuvan tähän tehtävään amerikkalaisia sotilaita paremmin. Heidän tehtävänään oli vastustajan tutkiminen ja demoralisointi tavoitteenaan ehdoton antautuminen.

Yhdysvaltojen julistettua sodan Saksalle Ritchie Boysistä tuli liittoutuneiden joukkojen merkittävä työkalu. He saapuivat Eurooppaan Normandian maihinnousu alkaessa 6. kesäkuuta 1944. Ritchie Boysit toivat liittoutuneille tärkeätä tietoa ja he auttoivat murtamaan saksalaisten vastarintaa. He kuulustelivat sotavankeja ja loikkareita. Lisäksi he johtivat saksalaisia joukkoja ja siviilejä harhaan välittämällä disinformaatiota sanomalehti-ilmoituksilla, lentolehtisillä, uutislähetyksillä ja kovaäänisin varustetuilla kuorma-autoilla.

Sodan jälkeen Ritchie Boysit toimivat tulkkeina Nürnbergin oikeudenkäynneissä. Sodan jälkeen he eivät ole pitäneet yhteyttä, vaan toimiminen sotilaana oli vain lyhyt vaihe heidän elämässään.

Tunnetuimpia Ritchie Boysin jäseniä ovat: Hans Habe, Klaus Mann, Stefan Heym, ja David Robert Seymour.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Ritchie Boys
Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.