Ritari Siniparta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee taruhahmoa. Ritari Siniparta on myös Charles Chaplinin elokuvan suomenkielinen nimi.
Ritari Siniparta kieltää uteliasta vaimoaan avaamasta erään lukitun huoneen ovea. Gustave Dorén litografia 1800-luvulta.

Ritari Siniparta on päähenkilö tunnetussa hirtehisessä ranskalaisessa sadussa, joka kertoo aatelisesta murhaajasta ja hänen liian uteliaasta vaimostaan. Sen kirjoitti Charles Perrault vanhemman kansantaruston pohjalta, ja se julkaistiin vuonna 1697. Tarina oli luultavasti tarkoitettu opettavaiseksi varoitukseksi uteliaisuuden ja naisellisen tottelemattomuuden vaaroista.

Tarinan mukaan ritari Siniparta on rikas aatelinen, jolla on sininen parta. Hän on ollut monta kertaa naimisissa, mutta kukaan ei tiedä, mitä hänen vaimoilleen on tapahtunut. Siksi lähitienoon naiset pelkäävät häntä. Hän saa kuitenkin yhden suostumaan puolisokseen, ja häiden jälkeen he muuttavat Siniparran linnaan asumaan. Jonkin ajan päästä Siniparta lähtee matkalle ja jättää vaimolleen linnan avaimet. Hän on kieltänyt vaimoa avaamasta erästä lukittua ovea, mutta pian lähdön jälkeen vaimo ei voi vastustaa kiusausta. Hän avaa oven ja näkee Siniparran entiset vaimot riippumassa koukuista seinillä. Hän lukitsee oven kauhuissaan, mutta avaimeen jää veritahra. Siniparta palaa, raivostuu ja yrittää tappaa vaimonsa. Vaimon veljet ehtivät kuitenkin hätiin. Vaimo perii rikkaudet, ja käyttää niitä hyvään.

Siniparran hahmo saattaa olla saanut vaikutteita 1400-luvun bretagnelaisesta aatelisesta ja sarjamurhaajasta Gilles de Rais'sta, vaikka kansantarina lieneekin vanhempi. Satua julkaistiin aina 1950-luvulle yleisesti satukokoelmissa, mutta myöhemmin sitä on pidetty lapsille sopimattomana.

Mukaelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siniparrasta on tehty lukuisia näytelmiä, oopperoita ja uudistettuja versioita. Siniparta on muodostunut yleiskäsitteeksi tarkoittamaan miestä, joka nai rikkaita naisia ja murhaa heidät perinnön vuoksi. Tällainen hahmo on Charles Chaplinin elokuvan Ritari Siniparta päähenkilö monsieur Verdoux. Kurt Vonnegutin samanniminen romaani vain sivuaa Sinipartaa.

Hahmoa on käyttänyt myös Ludwick Tieck näytelmässä Ritter Blaubart (1797)[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tieck Ludwic Nordisk familjebok 29. 1919 (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]