Rind et al.

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rind et al. (1998) on kiistanalainen meta-analyysi lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kirjoittajinaan psykologi Bruce Rind, Philip Tromovitch ja Robert Bauserman. Se julkaistiin Yhdysvaltain psykologisen yhdistyksen Psychological Bulletin -lehdessä vuonna 1998. Tutkimuksen koko nimi on A meta-analytic examination of assumed properties of child sexual abuse using college samples eli Korkeakouluaineistoa käyttävä meta-analyyttinen tutkimus lasten seksuaalisen hyväksikäytön oletetuista vaikutuksista.

Meta-analyysiin kuuluu 59 tutkimusta, ja niiden yhteenlaskettu aineisto käsittää 35 000 korkeakouluopiskelijaa jotka olivat olleet seksuaalisesti hyväksikäytettyjä lapsina. Aineistoon kuuluivat sekä miehet että naiset. 59 tutkimuksessa oli tarkasteltu ahdistuneisuutta, masentuneisuutta ja 16 muuta mielenterveyden mittaria. 42 prosenttia miehistä piti lapsuuden seksuaalisia kokemuksia positiivisina ja 16 prosenttia naisista piti.

Meta-analyysin mukaan suostumuksellisuus on tärkein yksittäinen tekijä seurausten laadulle; suostumuksen puute ja pakottaminen korreloivat vahvasti negatiivisten tuntemusten kanssa, samalla kun suostumuksellisuus ja aloitteellisuus korreloivat neutraalien tai positiivisten tuntemusten kanssa.[1]

Tutkimuksen tekijät ehdottivat että lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä kokeneita ei ole validia kutsua uhreiksi, sillä tutkijat eivät löytäneet siitä aiheutuvia intensiivisiä ja laajoja negatiivisia vaikutuksia. Tutkijoiden mukaan hyväksikäytön (väärinkäytön) käsitettä pitäisi muuttaa, koska se ei ole empiirisesti tosi. Tämä aiheutti yhteiskunnallisen kohun, jossa tutkijoiden ajateltiin puolustavan lasten seksuaalisen hyväksikäytön hyväksymistä. Tutkimusta on kritisoitu siitä että aineisto sisälsi vain korkeakouluopiskelijoita, jotka ovat hyvin sopeutuneita ja menestyneitä. Kritiikin mukaan tutkimuksen aineistosta siis puuttuivat huonosti sopeutuneet ja menestyneet ihmiset.

Tutkijat ovat vastanneet aineston epäedustavuutta koskevaan kritiikkiin, että lapsen seksuaalisen hyväksikäytön oletetut negatiiviset vaikutukset pitäisi näkyä missä tahansa aineistossa, mikäli ne olisivat intensiivisiä ja laajoja.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rind, Bruce; Tromovitch, Philip: A meta-analytic review of findings from national samples on psychological correlates of child sexual abuse. Journal of Sex Research, 1997, 34. vsk, nro 3, s. 237. doi:10.1080/00224499709551891. (englanniksi)