Riksförbundet Sveriges lottakårer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Riksförbundet Sveriges lottakårer (SLK) (suom. Ruotsin lottakuntien keskusliitto) on ruotsalainen naisten vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö. Sen jäsenistön muodostavat nykyisellään noin 18 000 lottaa 15:stä ikävuodesta ylöspäin. Lottien tavoitteena on rekrytoida ja kouluttaa jäsenistöä kokonaismaanpuolustuksen tarpeisiin.

Lottajärjestö perustettiin Ruotsiin vuonna 1924. Nimi saatiin Johan Ludvig Runebergin runosta Lotta Svärd teoksessa Vänrikki Stoolin tarinat. Ensimmäinen lottajärjestö Lotta Svärd oli syntynyt Suomessa 1918 ja perustettu virallisesti 1920. Järjestön esimerkkiä seurattiin muissa Pohjoismaissa, Ruotsin ohella lottajärjestöt perustettiin Norjaan 1928 ja Tanskaan 1946. Myös Virossa on nykyään lottajärjestö.

Ruotsissa lottajärjestön toiminta on valtakunnallista jakautuen 300:aan paikalliseen lottakuntaan ja yhdistykseen. Keskusliiton toimisto sijaitsee Tukholmassa. Sen tehtävinä on koulutuksen koordinoinnin ja kehittämisen ohella jäsenhankinta ja tiedottaminen.

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.