Liivijengi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eri moottoripyöräkerhojen jäseniä kokoontumisajoissa.

Liivijengit viittaa järjestäytyneen rikollisuuden tunnusmerkkejä täyttäviin yhteisöihin, jotka samalla toimivat myös moottoripyöräkerhoina. Tällaista toimintaa on todettu esimerkiksi Helvetin enkelit -kerhoon liittyen. Muita ovat esimerkiksi Outlaws, Bandidos, Pagans, Mongols, Sons of Silence ja Vagos. Suomessa merkittävä liivijengi on Cannonball MC.

Tämänkaltaiset moottoripyöräkerhot käyttävät tunnuksissaan usein salmiakkikuviossa olevaa 1% -merkintää, joka viittaa Yhdysvaltojen moottoripyöräilijöiden liiton lausuntoon, jonka mukaan "99 % kaikista moottoripyöräilijöistä on kunnollisia lakia kunnioittavia kansalaisia". Näitä jengejä kutsutaankin toisinaan prosenttikerhoiksi, Suomessa liivijengeiksi. Kaikki tunnusmerkkinään nahkaisia liivejä pitävät kerhot eivät ole moottoripyöräkerhoja.

Kaikki moottoripyöräkerhot eivät ole järjestäytynyttä rikollisuutta. Kerhoissa saattaa olla henkilöitä, joilla on rikollistaustaa tai ovat aktiivisia rikollisia.

Interpolin tutkijoiden mukaan näiden jengien pyörittämässä rikollisessa toiminnassa liikkuvat useiden miljardien dollarien rahavirrat. Tämä rikollinen toiminta koostuu yleensä huumekaupasta, prostituutiosta, kiristyksestä sekä monista väkivaltarikollisuuden muodoista.[1][2][3]

Eri liivijengien välillä voi olla reviirikiistoja ja jengisotia.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mölsä, Mika: Prosenttijengit, moottoripyöräkerhot ja järjestäytynyt rikollisuus Suomessa. Johnny Kniga, 2009. ISBN 9789510349755.
  • Lunde, Paul: Järjestäytynyt rikollisuus. Gummerus Kustannus Oy, 2004. ISBN 951-20-6637-8.
  • Parkkonen, Sami: Lainsuojattomat - villiintynyt legenda. Karu kustannus, 2009. ISBN 9789529258710.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Liivijengit.