Riisihärö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Riisihärö
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Kovakuoriaiset Coleoptera
Alalahko: Erilaisruokaiset Polyphaga
Osalahko: Cucujiformia
Yläheimo: Härömäiset Cucujoidea
Heimo: Kaitahäröt Silvanidae
Alaheimo: Silvaninae
Suku: Oryzaephilus
Laji: surinamensis
Kaksiosainen nimi

Oryzaephilus surinamensis
Linnaeus, 1758

Katso myös

  Riisihärö Wikispeciesissä
  Riisihärö Commonsissa

Riisihärö (Oryzaephilus surinamensis) on 2,5-3,5 millimetriä pitkä kaitahäröjen heimoon kuuluva kovakuoriaislaji. Aikuinen riisihärö on väriltään musta tai tummanruskea, rakenteeltaan litteä ja etuselän reunoissa on piikkimäiset lisäkkeet sekä pyöristynyt piikkimäinen lisäke silmien takana. Riisihärön toukat ovat 3 mm pitkiä ja vaaleita. Riisihärö on pitkäikäinen ja voivat elää jopa kolmevuotiaaksi. Laji tarvitsee lämpöä lisääntyäkseen, sillä 18 C asteen lämpötilassa laji ei enää lisäänny. Kehitys munasta aikuiseksi tapahtuu 20 C asteen lämpötilassa vajaassa kahdessa kuukaudessa.

Riisihärö on haitallinen tuholainen myllyissä, leipä- ja suklaatehtaissa, kaupan ketjussa sekä kotitalouksissa vaikkakaan siitä ei todennäköisesti ole hygieenistä haittaa. Riisihärö leviää mm. leipäviljan, kuivattujen hedelmien, pähkinöiden ja öljyväkirehujen mukana paikasta toiseen. Laji on levinnyt maailmanlaajuisesti kaikille mantereille. Riisihärö luokitellaan Suomessa vieraslajiksi.

Riisihärön torjunta perustuu puhtauteen ja desinfiointiin sekä saastuneiden tuotepakkausten hävittämiseen tai niiden pakastamiseen ainakin yhden viikon ajaksi -25 -30 C asteen lämpötilaan.

Riisihärön saalistajia luonnossa ovat ainakin seuraavat: Amphibolus venator, Blattisocius tarsalis, latolude (Lyctocoris campestris), viljapehkiäinen (Tenebroides mauritanicus), vakkakuoriainen (Tribolium castaneum), keloheiverölude (Xylocoris cursitans) ja Xylocoris flavipes.[1]

Pähkinähärö eli kauppahärö (Oryzaephilus mercator) muistuttaa riisihäröä sillä erotuksella, että kauppahärön etuselässä ei ole piikkejä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.